tromaktiko: Σύσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καινουρίου για την άρδευση και τα τοπικά προϊόντα

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Σύσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καινουρίου για την άρδευση και τα τοπικά προϊόντα



Μεγάλη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα το απόγευμα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καινουρίου, όπου... εκεί τέθηκαν ζητήματα όπως η ανύπαρκτη άρδευση του κάμπου Καινουρίου και η προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Η πρόσκληση απευθύνονταν σε αγρότες, παραγωγικούς φορείς της περιοχής, σε αυτούς που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή και έχουν κοινά ενδιαφέροντα και κοινά προβλήματα, ενώ στη σύσκεψη παρευρέθη και εκπρόσωπος της ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ ΑΕ.

Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο θέμα των υποδομών της αγροτικής παραγωγής. “Εκεί υστερούμε, για να μην πω ότι είμαστε στο μηδέν. Όπως είναι για παράδειγμα το αρδευτικό σύστημα στην περιοχή μας. Ειδικά ένα τμήμα του κάμπου του Καινουρίου δεν αρδεύεται καθόλου. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αδιαφορία των κατά καιρούς τοπικών αρχόντων. Δεν δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1960, όταν έγιναν οι υδραύλακες και οι ανοιχτές διώρυγες. Αργότερα έγιναν κάποιες παρεμβάσεις σε ένα μικρό κομμάτι της περιοχής. Εκ των πραγμάτων επειδή άρδευε μια μικρή περιοχή, επειδή έφυγε η παραγωγή του καπνού δεν μπορεί να υπάρξει. Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και εξ όσων γνωρίζω και το Παναιτώλιο έχει προβλήματα και η Νεά Αβόρανη επίσης” τονίζει μιλώντας το AgrinioNet.gr ο κ. Παπασάικας πρόεδρος του Συνεταιρισμού

“Το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό έχει λυθεί στην κοινότητα Παραβόλας. Πριν από 5-6 χρόνια λειτούργησε ένα πολύ καλό αρδευτικό δίκτυο και οι παραγωγοί μπορούν να ανταπεξέλθουν όσον αφορά την συγκεκριμένη περιοχή” αναφέρει για να συμπληρώσει ότι “ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καινουρίου το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσει να προωθήσει ένα σχέδιο για την μελέτη και την κατασκευή ενός αρδευτικού δικτύου”.

Στη συζήτηση τέθηκε το θέμα της κατασκευής νέου αρδευτικού δικτύου το οποίο θα πρέπει να καλύπτει τον κάμπο του Καινουρίου και μεγάλο μέρους του κάμπου του Αγρινίου και σύμφωνα με τον κ. Παπασάικα “ όσο μεγαλύτερο το αρδευτικό δίκτυο τόσο καλλίτερο για όλους”.

Το Δ.Σ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινουρίου και μέλη των τοπικών κοινοτήτων αλλά και αγρότες από άλλους συνεταιρισμούς από κοινού θα ζητήσουν συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη, το δήμαρχο Αγρινίου και οποιοδήποτε άλλο εμπλεκόμενο ώστε να εκθέσουν το θέμα και να βρουν τρόπο για τη δημιουργία του αρδευτικού που θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα της άρδευσης που αντιμετωπίζει η περιοχή οι οποία βλέπει τα προϊόντα της και ιδιαίτερη τις ελιές να μην αποδίδουν στο βαθμό που θα έπρεπε αφού δεν ποτίζονται. Ακόμη και κάποιοι αγρότες που ποτίζουν τα χωράφια τους όπως υποστηρίζουν “τα ποτίζουμε με το σύστημα του 1960”.

Ο κ. Παπασάικας αναφέρθηκε επίσης και στη συνεργασία των όμορων περιοχών όπως της Παραβόλας ή του Παναιτωλίου υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν από κοινού να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις τα ΤΟΕΒ να μην πληρώνουν ρεύμα στη ΔΕΗ αλλά να δημιουργήσουν φωτοβολταικά συστήματα από κοινού ώστε να μειωθεί το κόστος της παραγωγής.

Αναφορικά με την συζήτηση που άνοιξε σχετικά με το μέλλον των τοπικών προιόντων ο κ. Παπασάικας θεωρεί ότι όλα πρέπει να γίνουν με προσεκτικά βήματα. “Μας ενδιαφέρουν τα ήδη τοπικά προϊόντα. Από τη στιγμή που ο καπνός έφυγε από την περιοχή μας αναδείχτηκε η ελιά και η κτηνοτροφία με τα παράγωγα τους όπως γάλα και τυρί, λάδι και βρώσιμη ελιά. Αυτά πρέπει να στηρίξουμε και για να γίνει αυτό πρέπει να παλέψουμε”.

Η Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινουρίου πρόσφατα πήρε απόφαση να καλέσει αγρότες από τη ευρύτερη περιοχή, όπου πλέον δεν υπάρχουν συνεταιρισμοί, να γίνουν μέλη στον συνεταιρισμό Καινουρίου αφήνοντας την μερίδα στα 73,50 ευρώ, έτσι ώστε να είναι προσιτή σε οποιονδήποτε μικρό ή μεγάλο καλλιεργητή. “Ο Συνεταιρισμός αυτός πρέπει να γίνει μια κυψέλη που θα μαζέψει τους μικροκαλλιεργητές. Αυτούς που δεν μπορούν να είναι καλλιεργητές, μεταποιητές και έμποροι. Τρια σε ένα δεν γίνεται. Το νόημα του συνεταιρίζεστε είναι αυτό, μέσα από το συνεταιρισμό θα μπορέσουμε να βγάλουμε ένα αποτέλεσμα. Από δω πρέπει να γίνει στο μέλλον η μεταποίηση και η εμπορία.”

Στη σύσκεψη υπήρξαν παραγωγοί που έθεσαν έριξαν τις ευθύνες σε όλους όσους τις περασμένες δεκαετίες άφησαν τον τόπο τους στη μοίρα του. Έθεσαν επίσης το θέμα της αγροτική πολιτικής που ακολουθήθηκε και επιτέθηκαν σε αυτούς που όπως είπαν χρησιμοποίησαν την αγροτιά για να πλουτίσουν δίνοντας ψίχουλα στους αγρότες για να πάρουν τα προιόντα τους. Μίλησαν επίσης και για τους μεσάζοντες υποστηρίζοντας πως το θέμα αυτό πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί. Υπήρξαν αρκετοί όμως που δέχτηκαν να συμμετάσχουν στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καινουρίου για να υπάρξει όπως είπαν ένας συνεταιρισμός που δεν θα βλέπει τον αγρότη μόνο για την τσέπη του αλλά θα του προσφέρει κιόλας.

Η ανάληψη πρωτοβουλιών όσον αφορά τον συνεταιρισμό Καινουρίου προκειμένου να υπάρχει ανάληψη πρωτοβουλιών για την άρδευση και του υπόλοιπου κομματιού της περιοχής του Καινουρίου είναι το μείζον θέμα, κατά τον κ. Μυζήθρα πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας.

Ο Κ. Μυζήθρας μιλώντας στο AgrinioNet.gr τονίζει ότι έπρεπε αρκετά χρόνια πριν να έχει δοθεί λύση λέγοντας “φταίμε όλοι. Άνθρωποι της αυτοδιοίκησης όπως και μεις δεν καταφέραμε να πείσουμε και δεν το βάλαμε ως προτεραιότητα. Έχουμε τη δική μας ευθύνη”. Ελιές και εσπεριδοειδή βρίσκονται δίπλα στη λίμνη Τριχωνίδα αλλά οι παραγωγοί περιμένουν να βρέξει ή χρησιμοποιούν παμπάλαιους τρόπους για να ποτίσουν. “Η κατάσταση είναι τραγική. Δεν ήμασταν έτοιμοι να υποδεχτούμε μια εναλλακτική καλλιέργεια μετά την παύση του καπνού. Δόθηκε μια λύση με την καλλιέργεια των καπνών Βιρτζίνια και κάποιοι θησαύρισαν είτε με τη μορφή των επιδοτήσεων είτε με την παραγωγή. Μετά από αυτά μείναμε μετέωροι και περιμένουμε να βρέξει ή να μην κάνει πάγο και είμαστε εξαρτημένοι από τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως παρατεταμένες ξηρασίες ή βροχοπτώσεις. Πρέπει έστω την τελευταία στιγμή, έστω με το τελευταίο πλαίσιο στήριξης να είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε την τελευταία μας δυνατότητα που έχουμε για την παραγωγή μας”.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καινουρίου αναφέρεται στο προϊόν της περιοχής που είναι η ελιά και υποστηρίζει ότι είναι το προϊόν που επιτέλους πρέπει να πάρει την θέση που της αξίζει και να μην την μοιράζονται μόνο μερικοί οι οποίοι προσδιορίσουν και την τιμή της. Να την μοιράζονται εκείνοι που δουλεύουν τη γη.

Αναφορικά με τον νόμο Σκανδαλίδη σχετικά με τους συνεταιρισμού ο κ. Μυζήθρας αναφέρει “δεν μπορούμε ακόμη να αποσαφηνίσουμε εάν έχει εφαρμοστεί, αν έχει δεχτεί τροποποιήσεις. Πρέπει το πλαίσιο να γίνει ξεκάθαρο και να πούμε ότι έτσι πρέπει να λειτουργήσουμε. Για τις ΕΑΣ ανά την Ελλάδα έχει βρεθεί κάποια λύση. Εμείς πρέπει οπωσδήποτε να υποστηρίξουμε το συνεταιρίζειν”.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!