tromaktiko: Αντιμέτωπος με το τείχος του Βερολίνου

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Αντιμέτωπος με το τείχος του Βερολίνου



Ως το κεντρικό βήμα της στρατηγικής που έχει εγκαινιάσει το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός και η οποία αφορά την προώθηση μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται ταυτόχρονα με... αυτή στο οικονομικό πεδίο με την τρόικα, ερμηνεύεται το ραντεβού που θα έχει το πρωθυπουργός την ερχόμενη Παρασκευή με την καγκελάριο Ανγκ. Μέρκελ στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γερμανική καγκελαρία, ο πρωθυπουργός έχει προσκληθεί σε γεύμα εργασίας από την καγκελάριο και κατά τη διάρκεια του γεύματος θα συζητηθούν κυρίως η ευρωπαϊκή πολιτική, διμερή θέματα, καθώς και η κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα βασικά επιχειρήματα που θα προβάλει ο πρωθυπουργός, εκτός βέβαια από τα θετικά στοιχεία (αύξηση εσόδων, περιορισμοί δαπανών, πρωτογενές πλεόνασμα), θα είναι η ανάγκη διαφύλαξης της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, κάτι που θα το συνδέσει ευθέως με την απόρριψη κάθε νέου δημοσιονομικού μέτρου, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Θα παρουσιάσει στοιχεία που θα καταδεικνύουν τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και θα επισημάνει ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί προ πολλού.

Η συμφωνία
Επίσης, αναμένεται να επαναλάβει για ακόμα μία φορά και τη συμφωνία που έχει κάνει με τον κυβερνητικό του εταίρο, κ. Ευ. Βενιζέλο, ότι δεν πρέπει να ληφθούν νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα (μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και αύξηση της φορολογίας) και θα εμφανιστεί θετικός στην πιο γρήγορη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο την Πέμπτη προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια «Συνάντηση Ηγετών» που διοργανώνει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και στην οποία θα είναι βασικός ομιλητής το Σάββατο 23 Νοεμβρίου.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα παραστούν επίσης ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αλλά και ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν.

Ο κ. Σαμαράς θα αναχωρήσει για τη γερμανική πρωτεύουσα έχοντας πλήρη εικόνα για τις διαθέσεις της τρόικας, καθώς από σήμερα ξεκινά ένα «καυτό» Σαββατοκύριακο διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή σύγκλιση για το δημοσιονομικό κενό του 2014, ώστε να κατατεθεί την Πέμπτη το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού χωρίς να χρειαστούν «διορθώσεις» στην πορεία, καταρχήν συμφωνία για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ αλλά και να κάμψει τις πιέσεις για οριζόντια άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

Οι επικεφαλής της τρόικας επέστρεψαν στην Αθήνα και σήμερα εκτός απροόπτου συναντούν τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για το ζήτημα των πλειστηριασμών αλλά και την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων.

Την Κυριακή το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για τα δημοσιονομικά μεγέθη και στις 4.00 το απόγευμα στο κτίριο της οδού Νίκης θα μεταβεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για να εξεταστεί το σχέδιο αύξησης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Η «χρυσή τομή»
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής θα παραμείνουν λίγες ημέρες στην Αθήνα και βάσει του προγραμματισμού που έχει γίνει θα αποχωρήσουν την ερχόμενη Τετάρτη.

Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να έχει βρεθεί η «χρυσή τομή» για τις αμυντικές βιομηχανίες και τα υπόλοιπα τρία προαπαιτούμενα (διαθεσιμότητα, κώδικας δικηγόρων, κάλυψη των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ) ώστε να εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Κι αυτό με δεδομένο πως τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, ημέρα που λήγει ομόλογο αξίας 1,9 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά το δημοσιονομικό κενό, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι έχει περιοριστεί η διαφορά με την τρόικα και πλέον οι δύο πλευρές βρίσκονται σε μικρή απόσταση για συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2014.

Το υπουργείο Οικονομικών, όπως γνωστοποίησε ο Γιάννης Στουρνάρας, έχει έτοιμο πακέτο διαρθρωτικών μέτρων 1,3 δισ. ευρώ και η τρόικα έχει κατέβει πολύ κάτω από τα 2 δισ. ευρώ, γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ.

Εκφράζεται αισιοδοξία ότι ο προϋπολογισμός του 2014, μετά τον νέο γύρο συναντήσεων με την τρόικα, θα κλείσει και θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.
e-go.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!