tromaktiko: "Ράπισμα" στη Γαλλία από τον ΟΟΣΑ

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

"Ράπισμα" στη Γαλλία από τον ΟΟΣΑ



Η Γαλλία υστερεί έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της και πρέπει να προχωρήσει σε εκτεταμένα μέτρα για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της, προειδοποιεί έκθεση του ΟΟΣΑ, σημεία της οποίας... αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η 87σέλιδη έκθεση, που αποτελεί μία από τις πιο διεξοδικές επικρίσεις που έχουν γίνει από διεθνή οργανισμό σχετικά με την ανταγωνιστική αδυναμία της Γαλλίας, στέλνει σαφές μήνυμα στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να μεταρρυθμίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι δεν υπήρξε «καμία σημαντική βελτίωση» στην εξωτερική θέση της Γαλλίας μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. «Επί αρκετά χρόνια, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιταχύνει την υιοθέτηση και εφαρμογή αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αυτή η προσαρμογή δεν έγινε στη Γαλλία», αναφέρει η έκθεση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία έγραψε στην εισαγωγή της έκθεσης: «Οι προσπάθειες που προωθούνται (από την κυβέρνηση) πρέπει να ενταχθούν σε μία στρατηγική πιο εκτεταμένων και συνεκτικών θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας του γαλλικού παραγωγικού ιστού».

Ο κ. Ολάντ, ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη αντιπολίτευση στην κυβέρνησή του από τα αριστερά και τα δεξιά, επιμένει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το υψηλό κόστος εργασίας, να χαλαρώσει την άκαμπτη αγορά εργασίας και να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

Ωστόσο, η έκθεση καταγράφει έναν κατάλογο διαρθρωτικών προβλημάτων που παραμένουν και έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη απώλεια μεριδίων της Γαλλίας στην παγκόσμια αγορά από αυτή που είχαν άλλες μεγάλες οικονομίες μετά το 2000.

Ειδικότερα, η έκθεση καταγράφει μεταξύ των παραγόντων που κρατούν χαμηλά την ανταγωνιστικότητατης Γαλλίας το υψηλό ελάχιστο κόστος εργασίας (80% πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ), το υψηλό κόστος των δημόσιων υπηρεσιών (27,4% του ΑΕΠ), το υψηλό φορολογικό βάρος της εργασίας (50% του μισθολογικού κόστους) και το συνονθύλευμα κεντρικής και τοπικής κυβέρνησης (που περιλαμβάνει 36.700 δήμους).

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι κατά κεφαλήν αποδοχές στη Γαλλία αυξήθηκαν βραδύτερα από ότι σε άλλες αναπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ, η οικονομική ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη από το μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού και τα επίπεδα απασχόλησης, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζόμενων, ήταν πολύ χαμηλά.

Όσον αφορά τις συντάξεις, η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει «πιο φιλόδοξα μέτρα που θα στοχεύουν σε μειώσεις δαπανών». Ειδικότερα, ζητά μία μικρότερη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων, ταχύτερη εισαγωγή μεγαλύτερων περιόδων εισφορών και μεγαλύτερη συμβατική ηλικία συνταξιοδότησης - μέτρα που έχει απορρίψει ο κ. Ολάντ στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που έκανε φέτος.
nooz.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!