tromaktiko: "Ο Στουρνάρας δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ιδιωτική οικονομία"

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

"Ο Στουρνάρας δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ιδιωτική οικονομία"



Συνέντευξη Ανδρέα Λοβέρδου στον Αθήνα 984

Ο κ. Στουρνάρας δεν λέει ψέμματα σε ό,τι έχει να κάνει με τους εθνικούς λογαριασμούς.
Πράγματι, θα παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, άλλο αν δεν βγαίνει άκρη με τους αντιφατικούς υπολογισμούς του από τους διάφορους συναρμοδίους. Ως υπουργός Οικονομικών όμως δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ιδιωτική οικονομία. Η ομιλία του στη Βουλή, ειδικά η τελευταία του παρέμβαση πριν την ομιλία του Πρωθυπουργου, δεν έδωσε καμία προοπτική στους έλληνες πολίτες, σχετικά με την επιχειρηματικότητα και την ανεργία. 

Η τοποθέτησή του, ήταν ενταγμένη στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική που θέλει να εμφανίζει την ελληνική κοινωνία να ζει στιγμές οικονομικής ευεξίας εξ αιτίας των επιτυχιών της κυβέρνησης στον δημοσιονομικό τομέα. Ανέφερε την πολιτική στο πετρέλαιο θέρμανσης, την ψήφιση των φορολογικών κωδίκων, την μείωση του ποσού της εξυπηρέτησης των ετήσιων τόκων. Αποσιώπησε όμως ότι για τον επόμενο χρόνο το ποσό εξυπηρέτησης των τόκων θα αυξηθεί και πάλι, ότι τα έσοδα του δημοσίου από το πετρέλαιο υπέστησαν τρομακτική μείωση και ότι η ψήφιση των φορολογικών κωδίκων, πλην των διατάξεων για τις of-shore εταιρείες, σε τίποτα δεν έχουν μειώσει την γραφειοκρατία.Αποσιώπησε πως για το λαθρεμπόριο από το πετρέλαιο στη ναυτιλία υπάρχουν σοβαρότατες κυβερνητικές καθυστερήσεις. 

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όσο η κυβέρνηση δεν λαμβάνει πρωτοβουλίες για αντιυφεσιακές πολιτικές που θα συνδυάζονται παράλληλα με το "τσάκισμα" της γραφειοκρατίας, όλες αυτές οι δημόσιες τοποθετήσεις θα είναι απλώς επικοινωνιακά βεγγαλικά, που εξοργίζουν τους πολίτες.

Για τις ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις – πρόταση Μπακογιάννη

Δεν νομίζω ότι πρέπει όλοι οι πολιτικοί να συζητάμε υποχρεωτικά μια πρόταση μιας ή ενός πολιτικού. Γνωρίζω βέβαια το κύρος και την αξία της κυρίας Μπακογιάννη. Δεν θέλω να πάρω μέρος σε αυτή τη συζήτηση. Η πρότασή της, εξάλλου, ξεκινά από το τέλος, δηλαδή από τη σύνθεση της κυβέρνησης, ενώ θα πρέπει να ξεκινά από το πρώτο, που είναι οι εφαρμοζόμενες σήμερα πολιτικές. Αυτή η κυβέρνηση πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι πολιτικές της δεν είναι σοβαρές. Χαρακτηριστικό χθεσινό παράδειγμα είναι ο Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του οποίου το κόμμα μας ζήτησε την απομάκρυνση, που μέσα από μία δημόσια τοποθέτηση του απέδειξε ότι αγνοεί την ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία και τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα σε σχέση με τα προνοιακά επιδόματα ή την αναπηρία. Αυτή η κυβέρνηση καταστρέφει ό,τι καλό οικοδομήσαμε με τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου. Πχ τα κέντρα αναπηρίας, το εργόσημο. Δεν έχει εκπονήσει ακόμη τις αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία, για να δώσω ορισμένα παραδείγματα.

Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Η επιτομή της ακαταστασίας και της προχειρότητας. Δεν θέλω όμως να τοποθετηθώ πριν κατατεθεί το τελικό σχέδιο. Σημειώνω ότι οι προηγούμενες δύο προτάσεις που είδαν το φώς της δημοσιότητας ήταν άθλιες και δεν είχαν καμία σχέση με όσα ψηφίσαμε το Νοέμβριο του 2012. Ακούγεται τώρα ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση αποδέχονται την πρόταση Λαζαρίδη – Κουτσούκου. Ο στόχος όμως για είσπραξη 2,9 δις είναι μεγάλος και αυτό μας βάζει σε αρνητικές σκέψεις.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!