της ευρωζώνης, το άλλοθι της τρόικας θα πάψει να υπάρχει. Κανείς δεν θα μπορεί να επιβάλει πολιτικές, φορτώνοντας το κόστος τους στους δανειστές και παρουσιάζοντάς τις ως προαπαιτούμενα, για την εκταμίευση μιας ακόμη δόσης. Αλλά και κανείς δεν θα μπορεί, ταυτόχρονα, να κερδίζει πολιτικό έδαφος ασκώντας απλώς επαναστατική γυμναστική εναντίον του μνημονίου και της τρόικας».
Αυτά ανέφερε σε διάλεξή του στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθηνών Κ. Μίχαλος με θέμα: «Η Ελληνική Οικονομία ανάμεσα στο χθες και στο αύριο: Οι προϋποθέσεις για την ανάδειξη ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος».
Ο κ. Μίχαλος σημείωσε, εξάλλου, ότι «αν κάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι η απαλλαγή από το μνημόνιο “θα μας λύσει τα χέρια”, ίσως πρέπει να το σκεφτούν καλύτερα. Γιατί στη θέση της επάρατης τρόικας θα είναι πλέον οι αγορές. Οι οποίες δανείζουν με πολύ αυστηρότερα κριτήρια, σε σχέση με το παρελθόν. Με άλλα λόγια, θα περάσουμε σε ένα διαφορετικό καθεστώς παρακολούθησης, η οποία θα είναι μάλλον στενότερη και σε ένα διαφορετικό καθεστώς αξιολόγησης, το οποίο θα είναι μάλλον αυστηρότερο. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να έχουμε αποφασίσει εγκαίρως πού θέλουμε να πάμε και κυρίως να έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αυτής της πορείας».
Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι οι κινήσεις, οι διαπραγματεύσεις και οι αποφάσεις των επόμενων μηνών θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας και συμπλήρωσε: «εξυπακούεται ότι θα πρέπει να γίνουν σε περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας και ομαλότητας. Η ακατάσχετη εκλογολογία και τα σενάρια υπονομεύουν την προσπάθεια ανάκαμψης. Είναι ανάγκη τόσο τα κόμματα της κυβέρνησης, όσο και αυτά της αντιπολίτευσης, να επιδείξουν την υπευθυνότητα, τη σοβαρότητα και τη σύνεση που απαιτούν οι περιστάσεις».
ysterografa.gr