tromaktiko: «Κλείσιμο των ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων;»

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

«Κλείσιμο των ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων;»



Με την από 6/11/2013 ερώτησή του, έφερε στη Βουλή το θέμα για το κλείσιμο των ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων, ο βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μαρίνος Ουζουνίδης.

Εισηγήσεις, εκ μέρους γερμανικών συμφερόντων, αναφέρουν το κλείσιμο 22 περιφερειακών αερολιμένων της χώρας μεταξύ των οποίων είναι και το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης καθώς επίσης και την πώληση των υπερπτήσεων οι οποίες αποφέρουν μεγάλα έσοδα στη χώρα μας. Επίσης, ένα ακόμη ζήτημα είναι η αποκρατικοποίηση κάποιων περιφερειακών αεροδρομίων και πιο συγκεκριμένα η διαχείρισή τους από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ως «Ανεξάρτητοι Έλληνες» είμαστε τελείως κάθετοι στο κλείσιμο ή στο ξεπούλημα ελληνικών αεροδρομίων.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΚΕ Προς κ. Υπουργό Οικονομικών

Προς κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: «Κλείσιμο των ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων;»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" στις 06.10.2013, έντονη είναι η φημολογία σχετικά με ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο αφορά όχι μόνο την προοπτική απώλειας της οικονομικής εκμετάλλευσης των ελληνικών μεταφορών και δικτύων, αλλά συνάμα και την προοπτική απώλειας εθνικής κυριαρχίας στον εναέριο χώρο της Ελλάδος.

Αναφέρομαι στις καταγγελίες του προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), σχετικά με εισήγηση της γερμανικής αεροπορικής εταιρίας Lufthansa καθώς και Γερμανών άτυπων συμβούλων του Ελληνικού δημοσίου προς την Κυβέρνηση, να μπει «λουκέτο» σε 22 αερολιμένες της χώρας, των οποίων η αποκρατικοποίηση έχει παγώσει. Μεταξύ των αερολιμένων αυτών είναι και το Αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, το οποίο εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες από όλη τη Θράκη, καθώς και τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, μόνο το καλοκαίρι του 2013 παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση της διακίνησης κυρίως Ρώσων τουριστών (μέσω της πτήσης από Αγία Πετρούπολη προς Αλεξανδρούπολη), με τα στοιχεία να κάνουν λόγο για 6.300 τουρίστες.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι εισηγήσεις εκ μέρους των γερμανικών συμφερόντων αφορούν όχι μόνο το κλείσιμο των αεροδρομίων αυτών, αλλά και την πώληση των υπερπτήσεων, οι οποίες αποφέρουν έσοδα της τάξεως των 160 εκατ. Ευρώ, μέσω των διοδίων διέλευσης που πληρώνουν οι ξένες αεροπορικές εταιρείες για την διέλευση τους από τον Ελληνικό εναέριο χώρο. Οι εισηγήσεις αυτές ακούγεται ότι έχουν λάβει τη θετική αντίδραση και της Τρόικα, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Επιπλέον, ένα ακόμα ζήτημα αφορά τη διαδικασία αποκρατικοποίησης συγκεκριμένων περιφερειακών αεροδρομίων, τα οποία έχουν τοποθετηθεί στην Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αεροδρομίων (ΑΕΔΑ), ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ (http://www.hradf.com/ uploads/files/20130910-press-release-regional- airports-el1.pdf), 7 επενδυτικά σχήματα εγκρίθηκαν για να συνεχίσουν στη β' φάση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, διαχείρισης, ανάπτυξης. επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, που χωρίζονται σε δύο ομάδες. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Γνώμη" στις 13.09.2013, αρχικά για τη διαχείριση των περιφερειακών αεροδρομίων είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ορισμένοι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές παγκοσμίως, όπως η γαλλική Vinci (σε συνεργασία με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ), η γερμανική Fraport (σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου) και η Corporation America από την Αργεντινή (σε συνεργασία με τη ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου). Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, ως «Ανεξάρτητοι Έλληνες» στηρίζουμε την παραχώρηση χρήσης για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανάλογων υποδομών της χώρας σε ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης, χρονικό διάστημα το οποίο δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 30-35 χρόνια, ενώ είμαστε καθέτως αντίθετοι στο ξεπούλημα ή στο κλείσιμο τους.

Κατόπιν τούτων, ερώτασθε κ. Υπουργέ:

1. Είναι πράγματι αληθές ότι υπήρξε σχετική εισήγηση για τους περιφερειακούς αερολιμένες της χώρας, και πιο συγκεκριμένα για το αεροδρόμιο "Δημόκριτος" της Αλεξανδρούπολης;

2. Αν ναι, ποιά ήταν η απάντηση εκ μέρους του Υπουργείο και της κυβέρνησης;

3. Έχει πράγματι παγώσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων;

4. Έχει εκδηλωθεί επίσημο ενδιαφέρον από κάποιον επενδυτικό όμιλο για το αεροδρόμιο "Δημόκριτος";

5. Τι προτίθεστε να κάνετε, το Υπουργείο σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, όσον αφορά την προώθηση της διαδικασίας παραχώρησης χρήσης και διαχείρισης του αερολιμένος Αλεξανδρούπολης σε ενδιαφερόμενους επενδυτές; Για πόσο χρονικό διάστημα σκοπεύει η κυβέρνηση να παραχωρηθεί η χρήση και διαχείριση του συγκεκριμένου αεροδρομίου, καθώς και των λοιπών περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας;

Επιπλέον, παρακαλείσθε όπως καταθέσετε τα έγγραφα σχετικά με την πορεία του διαγωνισμού, τις προτάσεις πιθανών ενδιαφερομένων επενδυτών, καθώς και κάθε άλλο έγγραφο που προκύπτει από τα ανωτέρω ερωτήματα.

Αθήνα , 6/11/2013

Ο ερωτών Βουλευτής

Μαρίνος Ουζουνίδης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!