όλων των ιστών του ανθρώπινου οργανισμού- ανάμεσα τους και του τριχωτού της κεφαλής. Δεδομένου όμως ότι συχνά παραμελείται λόγω των έντονων ρυθμών της καθημερινότητας δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η τριχόπτωση εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σήμερα – ακομα και σε νεαρές ηλικίες. Έχει υπολογιστεί ότι 1 στις 3 γυναίκες και το 80% των ανδρών παρουσιάζει κάποια μορφή αλωπεκίας.
Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν διαταρράσσεται η ισορροπία του τριχωτού της κεφαλής. Κατά μέσο όρο στο κεφάλι υπάρχουν 200.000 τρίχες. Καθημερινά χάνονται από 80 έως 100 τρίχες – κάτι που θεωρείται φυσιολογικό. Όταν όμως οι τρίχες που χάνονται είναι σημαντικά περισσότερες από τις νέες τρίχες τότε μιλάμε για τριχόπτωση.
Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες είναι η κακή διατροφή. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν οι εξαντλητικές δίαιτες που δεν είναι σχεδιασμένες από τον αρμόδιο πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο και συνήθως είναι ελλιπείς σε θρεπτικά συστατικά. Το αποτέλεσμα (όσον αφορά την εμφάνιση) είναι νύχια που σπάνε εύκολα, δέρμα θαμπό και μαλλιά που πέφτουν… Επομένως μία διατροφή πλήρης σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.
Ακολούθως αναφέρονται τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά που είναι αναγκαία για λαμπερά και υγιή μαλλιά. Λάβε υπόψη ότι κάποια από αυτά δρουν ευεργετικά καθώς ενισχύουν τη θρέψη της τρίχας -όπως η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ- ενώ κάποια άλλα συμβάλλουν στην παραγωγή των δομικών συστατικών της τρίχας (κερατίνη, κολλαγόνο)- όπως είναι το νερό, οι πρωτείνες, ο χαλκός,ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη C.
Νερό: Τα μαλλιά περιέχουν νερό σε ποσοστό 25%. Η μη επαρκής κατανάλωση του κατά τη διάρκεια της ημέρας οδηγεί σε ξηρά και αφυδατωμένα μαλλιά. Οπότε μην ξεχνάς να καταναλώνεις 6-8 ποτήρια καθημερινά.
Πρωτείνες: Οι πρωτείνες αποτελούν τη βάση για τη σύνθεση της κερατίνης και του κολλαγόνου. Επαρκής πρόσληψη πρωτεινών σημαίνει γερά και δυνατά μαλλιά. Το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά είναι τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτείνη.
Βιταμίνη Β12- Σίδηρος-Φυλλικό οξύ: Και τα 3 αυτά συστατικά ενισχύουν τη θρέψη της τρίχας καθώς συμβάλλουν στη μεταφορά αίματος και οξυγόνου.Το πιο σημαντικό ρόλο κατέχει ο σίδηρος. Μην ξεχνάς ότι μία από τις κυριότερες ενδείξεις έλλειψης σιδήρου είναι τα λεπτά και αδύναμα μαλλιά! Οπότε φρόντισε να έχεις επαρκή κατανάλωση συκωτιού και κόκκινου κρέατος (σίδηρος, βιταμίνη Β12). Καλές πηγές φυλλικού οξέος είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Βιταμίνη C: Συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, ενισχύοντας τον θύλακα της τρίχας. Η βιταμίνη C βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, τις πιπεριές, τις ντομάτες και τις μπανάνες.
Χαλκός και Ψευδάργυρος: Παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπλαση των τριχών διότι αποτελούν βασικά στοιχεία για τη σύνθεση της κερατίνης και του κολλαγόνου. Ο χαλκός βρίσκεται στο συκώτι και στους ξηρούς καρπούς (κυρίως στα φυστίκια) ενώ ο ψευδάργυρος στα μανιτάρια, στα προιοντα σόγιας και στα θαλασσινά.
Συνοπτικά για την καλή ανάπτυξη των μαλλιών χρειάζεται μια διατροφή που να περιλαμβάνει:
επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνικών τροφών
επαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (τουλάχιστον 5 μερίδες ημερησίως),
επαρκή πρόσληψη νερού (6-8 ποτήρια καθημερινά)
Κλείνοντας αξίζει να τονίσουμε βέβαια ότι η διατροφή είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν τα μαλλιά. Αν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα (πχ ορμονολογικό ή δερματολογικό) θα χρειαστεί παράλληλα και κάποια εξειδικευμένη θεραπεία για να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η τριχόπτωση.
Κωνσταντίνος Ζαμπετακης
Tις χρήσιμες συμβουλές έδωσε η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κ. Μελίνα Α. Σηφακάκη