που στη συνέχεια έλιωσαν.
Η ώρα της κρίσης για τον κομήτη ήταν το βράδυ της Πέμπτης, οπότε και θα επιχειρούσε να περάσει δίπλα από τον Ήλιο, σε απόσταση μόλις 1,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Αρκετά διαστημικά τηλεσκόπια της NASA και της ESA παρακολούθησαν τον κομήτη να χάνεται πίσω από τον Ήλιο, όμως δεν ξαναφάνηκε στο σημείο που αναμενόταν να αναδυθεί.
Η εκτίμηση είναι πως ο κομήτης διαλύθηκε λίγο πριν φτάσει στο σημείο της τροχιάς του που είναι πιο κοντά στον Ήλιο. «Πιστεύουμε πως έσπασε σε κομμάτια και εξατμίστηκε πριν φτάσει στο περιήλιο», δήλωσε ο επικεφαλής τoυ Solar Dynamics Observatory της NASA, Ντιν Πένελ.
Στοιχεία για την επικείμενη διάλυση του ISON υπήρχαν εδώ και κάποιες ημέρες όταν οι αστρονόμοι είχαν παρατηρήσει έντονες εναλλαγές στη φωτεινότητά του, γεγονός που ίσως σήμαινε πως ο πυρήνας του είχε αρχίσει ήδη να αποσυντίθεται.
Αν και αυτό αποτελεί μάλλον άσχημη είδηση για όσους θα τέρπονταν από το θέαμα ενός κομήτη στο νυχτερινόουρανό κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, η εξέλιξη αυτή δεν είναι απαραίτητα κακή για τους επιστήμονεςαφού θα τους δώσει την ευκαιρία να μελετήσουν τη σύνθεση του κομήτη αλλά και τις συνθήκες που δημιουργεί ο Ήλιος στην κοντινή περιοχή του.
Ο ISON ανήκε σε μία σπάνια κατηγορία κομητών, οι οποίοι «ξύνουν» τον Ήλιο στο πέρασμά τους. Καθώς δε γνωρίζουμε ακόμη πολλά για την εσωτερική δομή των κομητών, η ανάλυση των στοιχείων που άφησε πίσω τουο ISON καθώς διαλύθηκε μπορεί να δώσει μια πιο λεπτομερή εικόνα για το εσωτερικό αυτών των αντικειμένων αλλά και να αποκαλύψει πληροφορίες για το ίδιο το Ηλιακό Σύστημα.
Ο ISON είχε ανακαλυφθεί από δύο Ρώσους αστρονόμους το Σεπτέμβριο του 2012 και είχε δημιουργήσει τις προσδοκίες πως θα ήταν ο «κομήτης του αιώνα». Προερχόταν από μία περιοχή στα έγκατα του Ηλιακού Συστήματος που ονομάζεται νέφος τουΌορτ, και η τροχιά του είχε περίοδο 600.000 χρόνων.