tromaktiko: Σχεδόν στο 1 δισ ευρώ η "μαύρη τρύπα" του ΙΚΑ το 2014 παρά τις μεγάλες περικοπές και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Σχεδόν στο 1 δισ ευρώ η "μαύρη τρύπα" του ΙΚΑ το 2014 παρά τις μεγάλες περικοπές και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης



Στα όρια του "κραχ" σε ότι αφορά την ομαλή πληρωμή των συντάξεων βρίσκεται πλέον το ΙΚΑ, του οποίου το ταμειακό "άνοιγμα" για το 2014 προσδιορίζεται σχεδόν... στο 1 δισ ευρώ (993 εκατ.) από τον προϋπολογισμό του ίδιου του Ιδρύματος και παρά τις γενναίες περικοπές που έχουν γίνει με την παράλληλη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Για την διοίκηση η αναζήτηση επιπλέον χρηματοδότησης είναι μονόδρομος και ήδη εξετάζονται διάφοροι μέθοδοι, όπως οι τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων ή η ενεχυρίαση των ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιο του το ΙΚΑ. 

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τον οποίο δημοσιεύει σήμερα η "Ημερησία", το ΙΚΑ θα παρουσιάσει οργανικό έλλειμμα 3,777 δισ. ευρώ (διαφορά μεταξύ των εσόδων από εισφορές και των υποχρεώσεων για πληρωμές) που περιορίζεται στα 993 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστεί η κρατική επιχορήγηση των 2,765 δισ. ευρώ (μειωμένη κατά 17,10% σε σύγκριση με φέτος, λόγω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής).

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει στο εισαγωγικό σημείωμα του προϋπολογισμού ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού «θα γίνει από την άντληση ειδικής χρηματοδότησης» (χωρίς να διευκρινίζεται αν το ΙΚΑ θα διεκδικήσει πρόσθετη κρατική επιχορήγηση ή θα προσφύγει σε δανεισμό).

Εφόσον εξασφαλιστεί η πρόσθετη αυτή χρηματοδότηση ο προϋπολογισμός θα έχει...πλεόνασμα 2,2 εκατ. ευρώ.

Συνολικά όλα τα έσοδα, μαζί με την κρατική επιχορήγηση και μετά την άντληση των 993 εκατ. ευρώ προϋπολογίζονται σε 11,268 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές προϋπολογίζονται σε 5,220 δισ. ευρώ, οριακά αυξημένα κατά 2,94% σε σχέση με το 2013 με πρόβλεψη 1.957.000 ασφαλισμένων και χωρίς να υπολογίζεται η προβλεπόμενη στο Μνημόνιο μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,3 ποσοστιαία μονάδα.

Οι δαπάνες υπολογίζεται να φτάσουν τα 11,266 δισ. ευρώ από τα οποία τα 10,3 δισ. ευρώ θα δοθούν για την καταβολή συντάξεων: 7,942 δισ. ευρώ για συντάξεις γήρατος (+1,59%) 1,6 δισ. ευρώ για συντάξεις λόγω θανάτου (+1,59%), 760 εκατ. ευρώ για συντάξεις αναπηρίας και 450 εκατ. ευρώ για το ΕΚΑΣ σε 207.000 δικαιούχους (θα κοπεί σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος) και 1,2 εκατ. ευρώ για αναδρομικές πληρωμές περιπτώσεις συντάξεων μέχρι 31/12/12.

Το κονδύλι για τις πληρωμές συντάξεων είναι αυξημένο κατά 1,28% γιατί, όπως τονίζεται, «θα επιταχυνθεί η απονομή των αιτήσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα» αλλά και επειδή οι συνταξιοδοτούμενοι έχουν περισσότερα έτη ασφάλισης (και υψηλότερες συντάξεις). Εκτιμάται, ωστόσο, ότι το κύμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που πυροδότησαν οι τελευταίοι νόμοι θα ανακοπεί λόγω της πρόσφατης αύξησης κατά 2 έτη των γενικών ορίων.
newmoney.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!