tromaktiko: Πάτρα: 17 άστεγοι – 9 μόνο οι επίσημα καταγεγραμμένοι - Οικογενειάρχες που κατέληξαν στους δρόμους

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Πάτρα: 17 άστεγοι – 9 μόνο οι επίσημα καταγεγραμμένοι - Οικογενειάρχες που κατέληξαν στους δρόμους



Φτώχεια, πενία, ανεργία… Τρείς λέξεις που οι άστεγοι έχουν νιώσει για τα καλά. Τρείς αιτίες που τους άφησαν χωρίς κατάλυμα… Τρείς μάγοι αλλά όχι αυτοί οι γνωστοί με τα «δώρα»…

Είναι άνθρωποι που δυστυχώς η μοίρα δεν τους χάρισε το καλύτερο της πέπλο. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Ίσως ο γείτονας, ο γνωστός, ο φίλος μας. Άνθρωποι που δεν ήταν απόκληροι της κοινωνίας, δεν έζησαν στο περιθώριο, βρέθηκαν όμως σε αυτό. Είναι τα θύματα της κρίσης που δεν έχασαν πολλά ή λίγα αλλά τα πάντα. Οικογενειάρχες που κατέληξαν να ζουν στους δρόμους, άστεγοι που γίνονται όλο και περισσότεροι κάθε μέρα που περνά.

Στην Αχαϊκή πρωτεύουσα 17 άτομα υπολογίζονται πως ανήκουν στην κατηγορία των αστέγων. Από αυτούς μόνο τα 9 άτομα είναι καταγεγραμμένα καθώς φιλοξενούνται από τον Κοινωνικό Οργανισμό, με στόχο να βρουν προσωρινό καταφύγιο από το κρύο, σε ξενοδοχείο της Πάτρας για όλη σχεδόν την περίοδο του χειμώνα.

Από περσινά περιστατικά 2 με 3 άτομα έχουν χαθεί τα ίχνη τους και ελπίζεται πως έχουν βρει κάπου αλλού κατάλυμα ή κάποια αρωγή από την εκκλησία. Οι άστεγοι τρέφονται από τα συσσίτια του Δήμου καθώς και μεγάλη βοήθεια λαμβάνουν από την Τράπεζα-Τροφίμων.

Πολλά είναι τα περιστατικά που οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της Πόλης σε συνεργασία με την Αστυνομία γνωρίζουν αλλά οι ίδιοι οι άστεγοι δεινούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους. Χαρακτηριστικό περιστατικό «ο άστεγος πρίγκιπας της Άνω Πόλης» ο οποίος βρέθηκε νεκρός ανήμερα των Χριστουγέννων. Εκπρόσωποι από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου είχαν προσπαθήσει να τον πείσουν να φιλοξενηθεί σε ξενοδοχείο της Πάτρας, όμως αυτός είχε αρνηθεί αρκετές φορές αφού οι περίοικοι τον φρόντιζαν δίνοντας του ένα πιάτο φαγητό.

Ένα ακόμα περιστατικό που κάνει αίσθηση στην Πόλη μας είναι η άστεγη γυναίκα που περιφέρεται στην περιοχή, ψηλά αλώνια. Η γυναίκα αυτή φιλοξενήθηκε πέρσι για τρεις νύχτες σε ξενοδοχείο για άστεγους στην Πάτρα, όπου και αποχώρησε με δική της πρωτοβουλία. Λίγο πριν την έξοδο της, εξετάστηκε με τη βοήθεια εισαγγελέα για το αν χρίζει ψυχολογική βοήθεια καθώς τα αποτελέσματα έδειξαν πως ήταν υγιείς. Φέτος οι εκπρόσωποι των Κοινωνικών Υπηρεσιών της πρότειναν να την στεγάσουν αλλά η ίδια αρνήθηκε.

Αξίζει να αναφέρουμε πως και ο κ.Γκίκας, Δημοτικός Σύμβουλος και μέρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πάτρας, σε μία προσπάθεια του να πλησιάσει την γυναίκα αυτή με στόχο να της χορηγηθεί αρωγή δε τα κατάφερε να την πείσει.

Τέλος οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της Αχαϊκής πρωτεύουσας ζητούν την βοήθεια των συμπολιτών με το αν γνωρίζουν για κάποιο περιστατικό να ενημερώσουν την Πολιτεία προκειμένου να προφυλαχτεί και να σωθεί η ζωή ενός ακόμα ανθρώπου.
patrastimes.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!