tromaktiko: Ανάλυση και προοπτική του καιρού

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Ανάλυση και προοπτική του καιρού



Το χαρακτηριστικό της συνοπτικής κατάστασης του καιρού των τελευταίων αλλά και των επόμενων ημερών στην Ευρώπη, είναι τα... βαθιά πολικά χαμηλά στην ευρύτερη περιοχή της Ισλανδίας και οι υψηλές πιέσεις στις Αζόρες αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Αυτό το μοτίβο της κυκλοφορίας, οδηγεί σε ζεστό και υγρό καιρό στην βόρεια και βορειοδυτική Ευρώπη που τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από ισχυρούς δυτικούς-νοτιοδυτικούς ανέμους.

Οι αντικυκλώνες που βρίσκονται πάνω από την Ευρώπη έχουν την τάση εξάπλωσης προς τα βόρεια εμποδίζοντας οποιαδήποτε σοβαρή κατάβαση ψύχους σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη και δημιουργούν συνθήκες καλοκαιρίας στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της ηπείρου. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι σχεδόν όλες οι περιοχές της Ευρώπης έχουν υψηλότερες του κανονικού θερμοκρασίες, γεγονός που δεν φαίνεται να αλλάζει τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές.
Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, ισχυρή δεξαμενή ψύχους έχει δημιουργηθεί πάνω από τον Καναδά, όπου ανά διαστήματα δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς τις Η.Π.Α. Και αυτή η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει μέχρι το τέλος του μήνα.

Όσων αφορά τη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη χώρα μας, από αύριο αναμένεται μια μικρή μεταβολή του καιρού με ενίσχυση των βορείων ανέμων που θα φτάνουν μέχρι και τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια ενώ βροχές θα εκδηλωθούν στο Αιγαίο, τα ανατολικά ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι βροχές από την Τετάρτη το βράδυ θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και την Πέμπτη σταδιακά θα σταματήσουν και εκεί.
Το επόμενο Σαββατοκύριακο ο καιρός φαίνεται να είναι αίθριος σε όλη τη χώρα ενώ όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει κάποια μεταβολή με βροχές και στροφή των ανέμων σε νοτιάδες από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Για την μεταβολή αυτή και τον καιρό των Χριστουγέννων, θα σας ενημερώνουμε με τακτικά μας άρθρα.
Meteo-news.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!