tromaktiko: Πρώην πρωθυπουργός της Αιγύπτου απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για διαφθορά

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Πρώην πρωθυπουργός της Αιγύπτου απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για διαφθορά



Ο Άχμαντ Σαφίκ, τελευταίος πρωθυπουργός του Χόσνι Μουμπάρακ και ατυχήσας υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2012, όπως... και οι δύο γιοι του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, αθωώθηκαν σήμερα από δικαστήριο του Καΐρου για υπόθεση διαφθοράς.

Ενάμιση χρόνο μετά τη λαϊκή εξέγερση που απομάκρυνε από την εξουσία τον Μουμπάρακ, ο εν αποστρατεία αυτός στρατηγός είχε χάσει με μικρή διαφορά το 2012 τις προεδρικές εκλογές από τον υποψήφιο των Αδελφών Μουσουλμάνων, τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος καθαιρέθηκε στη συνέχεια από τον στρατό στις αρχές του περασμένου Ιουλίου.

Ο Σαφίκ, ο οποίος δικαζόταν ερήμην καθώς έχει διαφύγει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αθωώθηκε από ποινικό δικαστήριο του Καΐρου σήμερα το πρωί. Αυτός κατηγορείτο για διαφθορά σε υπόθεση που αφορούσε την παραχώρηση γης στους δυο γιους του Μουμπάρακ, τον Αλάα και τον Γκαμάλ, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στην φυλακή και δικάζονται, όπως και ο πατέρας τους, για άλλες υποθέσεις.

Ο Σαφίκ ήταν ύποπτος ότι είχε ευνοήσει το 1995, όταν ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος της πολιτικής αεροπορίας, την πώληση σε πολύ προνομιακή τιμή δύο οικοπέδων στους γιους του Μουμπάρακ.

Και μια δεύτερη δικαστική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα όσον αφορά το δεύτερο οικόπεδο. Αν ο Σαφίκ αθωωθεί και σε αυτήν θα τεθεί θέμα επιστροφής του στην Αίγυπτο και μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές που έχει δεσμευτεί να διοργανώσει η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας το πρώτο εξάμηνο του 2014.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!