«Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα, η Ιταλία βρίσκεται έστω και οριακά μέσα στα όρια του κανόνα του 3%, πράγμα που της επέτρεψε να βγει από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. (...) Εξάλλου οφείλει να σεβαστεί έναν ορισμένο ρυθμό μείωσης του χρέους της και δεν το κάνει», δήλωσε ο Ρεν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica.
Η προσπάθεια διαρθρωτικής προσαρμογής, στην οποία έχει συναινέσει η Ρώμη, περιορίζεται στο 0,1% αντί του απαραίτητου 0,5%, ανέφερε ο κ. Ρεν. Για το λόγο αυτό, η Ιταλία δεν μπορεί να επικαλεσθεί μια διάταξη που θα της επέτρεπε μεγαλύτερη ευελιξία για τις επενδύσεις της στο μέλλον, πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας το πόρισμα που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2014.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν στις 5 Νοεμβρίου, το χρέος της Ιταλίας πρόκειται να φθάσει τον επόμενο χρόνο στο 134% του ΑΕΠ, επίπεδο - ρεκόρ για τη χώρα και δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά από αυτό της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους ως 12 δισ. ευρώ που παρουσιάσθηκε πρόσφατα από την ιταλική κυβέρνηση δεν θα προσφέρει παρά μια «μικρή συμβολή» στη βελτίωση του οικονομικού συστήματος και στη μείωση του χρέους. Όσο για τη μείωση των δημόσιων δαπανών για την οποία εργάζεται η κυβέρνηση, ο κ. Ρεν εκτιμά ότι είναι «πολύ σημαντική», αλλά πρέπει να επιταχυνθεί ώστε να έχει αποτέλεσμα ήδη από το 2014.