Αυτό που καταρχήν πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι τόσο οι θερμίδες όσο και ο ρυθμός που αυξάνεται το ζάχαρό μας μετά την κατανάλωση άσπρης ή μαύρης ζάχαρης είναι σχεδόν τα ίδια. Αν τώρα μιλάμε για ένα ολιγοθερμιδικό γλυκαντικό, π.χ. στέβια που είναι και της μόδας, σίγουρα γλιτώνουμε τις θερμίδες της ζάχαρης και δεν αυξάνεται απότομα το ζάχαρό μας. Ωστόσο, ένα γλυκό περιέχει και άλλα πράγματα, όπως κρέμα ή σοκολάτα, ελαιόλαδο ή μαργαρίνη ή βούτυρο, παντεσπάνι ή μπισκότο ή ζύμη κ.λ.π. Κατά συνέπεια, η ζάχαρη ή η όποια γλυκαντική ύλη είναι μόνο ένα μέρος των συστατικών και των θερμίδων ενός γλυκού.
Χρειάζεται λοιπόν πολύ προσοχή καθώς πολλές φορές την πατάμε και τρώμε πολύ περισσότερο από ένα γλυκό, επειδή και καλά δεν έχει ζάχαρη ή έχει μαύρη, με αποτέλεσμα να παίρνουμε πολλά περισσότερα λιπαρά αλλά και θερμίδες.