Οι αίθουσες σύνταξης περίμεναν από καιρό την ανακοίνωση του θανάτου του πρώτου μαύρου προέδρου της Νότιας Αφρικής και κρατούσαν έτοιμους προς χρήσιν τους φακέλους τους για τη μάχη του εναντίον του απαρτχάιντ.
Στη χώρα του, οι περισσότερες εφημερίδες κυκλοφόρησαν χωρίς χρώμα, σε άσπρο και μαύρο.
"Χάμπα κάλε Μαντίμπα" (Αναπαύσου εν ειρήνη Μαντίμπα): πολλοί τίτλοι τού απευθύνονταν στη γλώσσα του, την κόζα, και τον τιμούσαν χρησιμοποιώντας γι' αυτόν το όνομα που είχε η φυλή του πρώην προέδρου, ο οποίος απεβίωσε χθες το βράδυ σε ηλικία 95 ετών.
Η εφημερίδα "Ντι Μπούργκερ" που κυκλοφορεί στα αφρικάανς, γράφει απλώς "Έφυγε" και η "Σοβέταν" "Γκουντμπάι Τάτα" (Αντίο Μπαμπά).
"Ο κόσμος κλαίει" και "η Νότια Αφρική πενθεί", καθώς στερήθηκε έναν "ήρωα της ανθρωπότητας", γράφει η εφημερίδα "The Star", αντανακλώντας το εύρος των διεθνών αντιδράσεων και τον ομόφωνο φόρο τιμής στο νεκρό.
Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο του Μαντέλα
Καθώς υπήρξε το σύμβολο μιας ζωής που θυσιάζεται σ' ένα ιδεώδες δικαιοσύνης και ελευθερίας, το περιοδικό "Νιού Γιόρκερ" επέλεξε ένα πορτρέτο από τα νιάτα του Μαντέλα στο οποίο φέρει ακόμη μουστάκι, ενώ το περιοδικό "Τάιμ" δημοσίευσε μια πιο πρόσφατη φωτογραφία ενός "Μαντίμπα" που έχει γκριζάρει. Όμως και στις δύο φωτογραφίες, η γροθιά του είναι υψωμένη στον ουρανό.
"Η συμφωνία ανάμεσα στο χαρακτήρα και τα γεγονότα έκαναν τον Μαντέλα μια διόλου συνηθισμένη προσωπικότητα", γράφει η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν".
Στη Γαλλία, η αθλητική εφημερίδα "Λ' Εκίπ" ανακοίνωσε το θάνατο του Μαντέλα με μια μαύρη λωρίδα στην πρώτη σελίδα της.
"Με πάθος για τα σπορ, τα οποία χρησιμοποίησε ως στοιχείο ενότητας της Νότιας Αφρικής, ο Νέλσον Μαντέλα (. . .) ήταν ένα παράδειγμα για πολλούς αθλητές ολόκληρου του κόσμου", υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Σε συνέντευξή του στη "Λε Παριζιάν", ο οικολόγος Νικολά Ιλό είπε ότι βάπτισε το γιο του Νέλσον "προς τιμήν του Μαντέλα".
Πιθανόν επειδή έκλεισαν νωρίς τις σελίδες τους, η "Φιγκαρό" δεν αφιερώνει παρά δύο σελίδες στο θάνατο του Μαντέλα ενώ στην πρώτη έκδοσή της η "Λιμπερασιόν" δεν τον αναφέρει καθόλου.
Τα συλλυπητήρια της διεθνούς κοινότητας για τον θάνατο του Μαντέλα
Στον ιστότοπο της "Λε Μοντ" δημοσιεύεται μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του Μαντέλα με υψωμένη γροθιά και τον τίτλο "Ο Νέλσον Μαντέλα είναι νεκρός".
"Ήρωας της ελευθερίας" ήταν ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης του έγκυρου γερμανικού περιοδικού "Ντερ Σπίγκελ". "Με τον Νέλσον Μαντέλα, ο κόσμος έχασε έναν από τους μεγαλύτερους μαχητές εναντίον της καταπίεσης, έναν από τους πολιτικούς αυτού του αιώνα ο οποίος, εξαιτίας της αντίστασής του κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, πέρασε πολλές δεκάδες χρόνια στη φυλακή".
"Ο Νέλσον Μαντέλα είναι νεκρός (1918-2013)" ήταν ο τίτλος της λαϊκής εφημερίδας "Μπιλντ", ασυνήθιστα λιτός και αυστηρός γι' αυτή την ταμπλόιντ έκδοση.
"Ο πιο ειρηνικός άνθρωπος του κόσμου είναι νεκρός", συνέχιζε η εφημερίδα προσθέτοντας "ο κόσμος πενθεί τον εθνικό ήρωα της Νότιας Αφρικής".
Στην Ισπανία, η "Ελ Παΐς" χαιρέτισε "τον άνδρα που νίκησε το ρατσισμό" και η "Κοριέρε ντέλα Σέρα", στην Ιταλία, "έναν ήρωα που έριξε νοκ-άουτ το απαρτχάιντ".
Η "Ελ Παΐς", η οποία αφιερώνει 13 σελίδες στο θάνατο του Μαντέλα, φιλοξενεί στις στήλες της τον αργεντινο-χιλιανό συγγραφέα Άριελ Ντόρφμαν ο οποίος θυμάται "τον άνθρωπο ο οποίος καλλιεργούσε ένα κήπο στη φυλακή".
"Του άρεσε να φυτεύει και να συλλέγει στη βροχή και στον ήλιο, ξέροντας πως με τον ίδιο τρόπο που ασκούσε έναν ελάχιστο έλεγχο σε ένα μικρό κομμάτι γης, μπορούσε επίσης να ελέγχει την αξιοπρέπειά του, τις αναμνήσεις του και την πίστη στους συντρόφους του".
Ο λαός της Νότιας Αφρικής έχασε τον «πατέρα του»
Ο θάνατος του Μαντέλα τροφοδότησε τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, από το Twitter ως το Facebook, όπου οι χρήστες εξέφραζαν τη θλίψη τους για το χαμό ενός προτύπου εντιμότητας και πείσματος.
Ο Μαντέλα "είναι μια έμπνευση για το τι μπορεί να επιτευχθεί για να καταπολεμηθεί η καταπίεση", εκτιμά ο Γιουέν Σαν, καθηγητής στη σχολή δημοσιογραφίας του κινεζικού πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.
Στη Στοκχόλμη, όπου ο Μαντέλα έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 1993, ο υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: "Ένας γίγαντας της εποχής μας".
Το ίδρυμα Νόμπελ, το οποίο πρόκειται να απονείμει την Τρίτη τα βραβεία για το 2013, ανέβασε ξανά στον ιστότοπό του (www.nobel.org) ένα απόσπασμα από την τελετή απονομής του βραβείου στον Μαντέλα και στον τελευταίο πρόεδρο του απαρτχάιντ, τον Φρέντερικ ντε Κλερκ, στις 10 Δεκεμβρίου 1993 στο Όσλο.
Η μοναδική παραφωνία σ' αυτή το κονσέρτο των εγκωμίων ήταν η φιλελεύθερη σουηδική εφημερίδα "Ντάγκενς Νίετερ", η οποία δημοσίευσε ένα κύριο άρθρο στο οποίο εξέφραζε τη λύπη της για το γεγονός ότι ο Μαντέλα δεν εκφράσθηκε περισσότερο για το θέμα των "βιαιοτήτων" στη Ζιμπάμπουε ανάμεσα στο μαύρο πληθυσμό και λευκούς κτηματίες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ