Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος, λαμβάνοντας το αναπάντεχο δώρημα, είπε τα εξής: «Είχα την ευλογία προ πολλών ετών να επισκεφθώ τον Άγιον Γέροντα Πορφύριον, εις το Ιερόν Ησυχαστήριον της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού εις το Μήλεσι Αττικής του οποίου υπήρξε Κτήτωρ. Με ιδιαιτέραν συγκίνησιν έλαβον τας ευλογίας του, συνειδητοποιώντας εμπειρικώς την ήδη τότε Αγιοπνευματικήν του κατάστασιν. Η ζωήν του ήτο ζωή εγνωσμένης Αγιότητος. Τυγχάνω ενήμερος της ευφροσύνης και του αισθήματος παρηγορίας με τα οποία υπεδέχθη ο λαός την Αγιοκατάταξήν του στις δύσκολες στιγμές που περνά. Επληροφορήθην τέλος τον μεστόν λόγον που εξεφώνησεν ο Άγιος Φιλαδελφείας κ.Μελίτων εις την πανηγυρικήν Θείαν Λειτουργίαν που έλαβεν χώραν εις το Ιερόν Ησυχαστήριον της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού εις το Μήλεσι Αττικής, κατά τον οποίον λόγον, εχαρακτηρίσθη ο Μακαριστός Άγιος Γέρων Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ως πραγματικός ηγέτης του λαού».
Στην συνέχεια ο π.Γεώργιος Αλευράς είπε τα εξής: «Παναγιώτατε σας μεταφέρω τα σεβάσματα της συνοδείας του Αγίου Γέροντός μας Πορφυρίου, εκ της Ιεράς Σκήτης των Καυσοκαλυβίων του Αγίου όρους. Επιτρέψατέ μου Παναγιώτατε να σας υπενθυμίσω τους λόγους που καταθέσατε δημοσίως από του έτους 2009, ότι η παγκόσμιος σοβούσα οικονομική κρίσις είναι πρωτίστως κρίσις πνευματική. Είναι επομένως Παναγιώτατε πράγματι βάλσαμο παρηγορίας η επίσημη Αγιοκατάταξη του Αγίου Γέροντος Πορφυρίου για τον λαόν μας, ως ηγέτου Αγιοπνευματικής ανατάσεώς του και όχι μόνον οικονομικής. Σεις δείξατε επομένως Παναγιώτατε και τον πραγματικόν δρόμον εξόδου εκ της κρίσεως».
Στη συνέχεια ο π.Γεώργιος Αλευράς προσέφερε στον κ.Βαρθολομαίο τον συλλεκτικό τόμο με τίτλο «Ιωάννης Καποδίστριας ο Άγιος της πολιτικής» με τις ανέκδοτες επιστολές του πρώτου Μεταβυζαντινού Ηγέτου του Έθνους. Ο κ.Βαρθολομαίος, θαυμάσας το έργο είπεν: «Επληροφορήθην προσφάτως την πρότασιν του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου εις την Διαρκήν Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος, περί διερευνήσεως συντρεχόντων ενδεχομένως προϋποθέσεων Αγιοκατάξεως του Ιωάννου Καποδιστρίου. Γνωρίζω επίσης ότι ο επιφορτισθής από τον Κυβερνήτην ιερομόναχος δια την σύνταξιν της Ιεράς Συνόψεως της εποχής, ήτο Ίμβριος φέρων το όνομα Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός. Ο παρόν τόμος μου υπενθυμίζει την ταυτότηταν ονόματος και καταγωγής και εμού του ιδίου.- »