Επιβαρύνονται με επιπλέον φόρο με αποτέλεσμα το μέτρο να λειτουργεί ως αντικίνητρο για οποιεσδήποτε επενδύσεις.
«Φορο-μπλόκο» σε επενδύσεις σε ακίνητα, σύσταση επιχειρήσεων, συμμετοχή σε κάθε είδους εταιρεία αλλά και αγορές μετοχών - αμοιβαίων κεφαλαίων βάζει η ενεργοποίηση του πόθεν έσχες από 1ης Ιανουαρίου 2014.
Τα χρήματα που θα δαπανά ο φορολογούμενος για αγορές ακινήτων, επιχειρήσεων ή μετοχών θα θεωρούνται πλέον τεκμήρια εισοδήματος και θα πρέπει να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά του.
Εφόσον τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι χαμηλότερα από τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και τεκμηρίων διαβίωσης, ο φορολογούμενος θα φορολογείται με το τεκμαρτό και όχι το δηλωθέν εισόδημά του και θα επιβαρύνεται με έξτρα φόρο.

