Η τέχνη της λέγεται «οριγκάμι» και μπορεί να είναι άγνωστη για τους Ελληνες, όμως στην Ιαπωνία μετρά ήδη αιώνες παράδοσης.
Τώρα, η Μυρτώ Δημητρίου ετοιμάζεται να σπάσει το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ, κατασκευάζοντας ένα νέο έργο στην Αθήνα.
Μάλιστα, το μεγαλύτερο οριγκάμι του πλανήτη θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων!
Η Μυρτώ Δημητρίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Στα 18 της κατέβηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Παρότι της άρεσε η επιστήμη της, κάτι την... «έτρωγε».
Από μικρή είχε μια φύση καλλιτεχνική, που της είχε χαρίσει αξέχαστες στιγμές, όπως η συμμετοχή της στην παράσταση της Αλίκης Βουγιουκλάκη «Μελωδία της Ευτυχίας», όπου υποδύθηκε τη Λουίζα.
Από τα έντεκα χρόνια της μέχρι και σήμερα παρουσιάζει τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, που αφορούν το παιδί, τον πολιτισμό και το origami! Κοντά της και η μητέρα της κ. Ζέτα Στεφάνου, που ως σκηνοθέτης είχε την επιμέλεια και την παραγωγή.
Γι' αυτό όταν τελείωσε τις σπουδές της πήγε στην Αμερική για να συνεχίσει τις σπουδές της στο θέατρο και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στο Ithaca College της Ν. Υόρκης. «Εκεί, ένας Ιάπωνας καθηγητής στο πανεπιστήμιο μου έμαθε την τέχνη του οριγκάμι. Το ξεκίνησα σαν χόμπι, αλλά με κέρδισε. Μετά από 7 χρόνια πήρα το δίπλωμα διδασκαλίας από τον Παγκόσμιο Ιαπωνικό Οργανισμό! Και τελικά έφτασα να πάω στην Ιαπωνία για να διδάξω σε Ιάπωνες την τέχνη τους!», λέει στο «Εθνος» η Μυρτώ.
Ξεχωρίζει...
Στην Ιαπωνία, που γνωρίζει αυτό το είδος της τέχνης, το έμφυτο ταλέντο της ξεχώρισε. Σύντομα έγινε η πρώτη Ελληνίδα δασκάλα («instructor») οριγκάμι και είναι η μοναδική στη χώρα μας που κατέχει αυτόν τον τίτλο. Το καλοκαίρι του 2010 δίδαξε σε Πανεπιστήμια του Τόκιο.
«Το πρώτο έργο που φτιάξαμε με τα παιδιά ήταν η ελληνική σημαία. Και ήταν κατενθουσιασμένα», θα μας πει. Σήμερα, έργα της φιλοξενούνται στο Μουσείο Origami στο Τόκιο, στην Ιαπωνική Πρεσβεία καθώς και σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.
Η πορεία της στα οριγκάμι είναι ανοδική. Εχει διοργανώσει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει ενεργό συμμετοχή στα Διεθνή Συνέδρια Οριγκάμι που γίνονται ανά τον κόσμο, αφού η συγκεκριμένη μορφή εικαστικής τέχνης έχει πολλούς θαυμαστές.
Μάλιστα έχει γράψει τα βιβλία «Origami με φαντασία!» και «10 διακοσμητικά και λουλούδια origami» (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο).
Η πρωτιά
Λευκός Πύργος με 40.000 νούφαρα
Τον Μάιο του 2012, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Αντιδημαρχία Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας, δημιούργησαν το μεγαλύτερο Origami του κόσμου για το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Για τον λόγο αυτόν εκπαίδευσε περίπου 10.000 άτομα, τα οποία δίπλωσαν ένα κομμάτι χαρτί για να δημιουργήσουν το νούφαρο-μονάδα, που τοποθετήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους για να σχηματιστεί η εικόνα του Λευκού Πύργου σε 403 τ.μ. με 40.000 νούφαρα!
ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Η χάρτινη κουκουβάγια της Αθήνας
Ως κοινωνική ανθρωπολόγος, η Μυρτώ Δημητρίου θέλησε να συνδυάσει την ελληνική λαογραφία με την ιαπωνική τέχνη, αναπαριστώντας μοτίβα ελληνικών κεντημάτων από τη συλλογή της Αμαλίας Μεγαπάνου του Μουσείου Μπενάκη. Δημιούργησε επίσης «Ψηφιδωτά?origami», μία σειρά έργων εμπνευσμένη από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου.
«Οι νέες σειρές έργων μου περιλαμβάνουν τα μουσικά όργανα της αρχαίας Ελλάδας, τα στεφάνια της Βεργίνας, καθώς επίσης τα Τέρατα της Ελληνικής Μυθολογίας», λέει στο «Εθνος» η Μυρτώ Δημητρίου. «Είναι για μένα σημαντικό να συνδυάζω τον ελληνικό πολιτισμό με την ιαπωνική κουλτούρα». Αλλωστε, η ίδια επιδιώκει τη... γνωριμία των συμπατριωτών μας με το οριγκάμι, μέσα από προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης - παρουσιάσεις - σεμινάρια ενηλίκων!
«Φαντασία»
Με την Ομάδα Τέχνης και Λόγου «Φαντασία», που διευθύνει μαζί με την κ. Στεφάνου και αποτελείται από 50 άτομα όλων των ψυχαγωγικών ειδικοτήτων, διοργανώνουν παιδικές εκδηλώσεις - γιορτές και εκπαιδευτικά προγράμματα - εργαστήρια. Το νέο της στοίχημα είναι ένα, ακόμη, μεγαλύτερο οριγκάμι. Γι' αυτό, σκέφτηκε να κατασκευάσει ένα έργο, αυτήν τη φορά στην πρωτεύουσα. Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.), κάτω από την αιγίδα της ιαπωνικής πρεσβείας, η Μυρτώ Δημητρίου θα κατασκευάσει στις 18 Μαρτίου 2014 στο γήπεδο του Μετς, την εικόνα μιας πελώριας κουκουβάγιας χρησιμοποιώντας ως μονάδα χάρτινα λουλούδια, σε 500 τ.μ. για το Ρεκόρ Γκίνες! Στην κατασκευή θα συμμετέχουν και πάνω από 20.000 εθελοντές, που θα συμβάλουν στη δημιουργία της εικόνας.
Στο μεταξύ, πάντως, ήδη από τον Οκτώβριο και έως τον Μάρτιο του 2014 θα πραγματοποιεί έκθεση και εργαστήρια οριγκάμι στο Πολιτιστικό Κέντρο Κάτω Πετραλώνων. Εκτός από τους τρισδιάστατους πίνακες, η Μυρτώ Δημητρίου πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, καθώς και σεμινάρια ενηλίκων.