tromaktiko: Ομιλία Α. Λοβέρδου στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Ομιλία Α. Λοβέρδου στη Βουλή για τον προϋπολογισμό



Οπως η καθημερινή συμπεριφορά των κυβερνώντων, έτσι και ο προϋπολογισμός τους, σχετίζεται αποκλειστικά με τους δημόσιους λογαριασμούς, αδιαφορώντας ουσιαστικά για την ιδιωτική οικονομία, την οικονομία των...
ανθρώπων, των επιχειρηματιών και των εργαζομένων, που είναι όμως η πηγή των δημόσιων οικονομικών, και πάντα, αλλά και ειδικά τώρα, που ζούμε την κρίση χρέους, την κρίση ανταγωνιστικότητας, αλλά και την κρίση δημόσιου και ιδιωτικού δανεισμού.

Οπου τα στοιχεία του προϋπολογισμού αυτού στηρίζονται στην ιδιωτική οικονομία, σχεδόν πάντα θεμελιώνονται σε ΈΝΑ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΣ "ΘΑ", που είναι όμως το ΘΑ του ψεύδους, της αδεξιότητας, της δημαγωγίας, της αοριστίας.

Ιδού η κορωνίδα των "ΘΑ":
την βρίσκουμε στη σελ. 38, όταν διαβάζουμε για το στόχο του δίκαιου και απλού φορολογικού συστήματος, το οποίο ενώ δεν υπάρχει, αναφέρεται και η δημιουργία εντός του 2014 φορολογικής συνείδησης, η οποία για να υπάρξει το προϋποθέτει.

Ισοβαρής, βέβαια, και στην ψευδομεγαλοπρέπεια του "ΘΑ" είναι και η διαρθρωτική αλλαγή της ανάπτυξης των πληροφοριακών συστημάτων (σελ 44).

Το σύστημα αυτό, όμως, ως προς την κορυφαία στιγμή του, την υποχρέωση αποστολής on line αναλυτικών στοιχείων ανά συναλλαγή από το λιανεμπόριο μπήκε στο ψυγείο.

Μέτρο που ψηφίστηκε το 2011 το αναστέλλουν.

Κι ακόμη, το σύστημα ελέγχου των εισροών-εκροών των πετρελαιοειδών που έπρεπε να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2013 δεν εφαρμόζεται. Χτύπησαν τους ανθρώπους με την εξομοίωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, αλλά εδώ που οργιάζει το λαθρεμπόριο σιγήν ιχθύος.

Δεν αρκεί, όμως, να ασκούμε κριτική και να ψηφίζουμε είτε έτσι είτε αλλιώς για τον προϋπολογισμό. Πρέπει να προτείνουμε λύσεις. Αυτή είναι η πρώτιστη υποχρέωσή μας.

Τί χρειάζεται, λοιπόν, η οικονομία των ανθρώπων, η ιδιωτική οικονομία, οι άνθρωποι της δουλειάς και του μόχθου; α. Παραμερισμός της γραφειοκρατίας για την είσοδό τους στην οικονομική και επαγγελματική ζωή, κατάργηση των αποκλεισμών με την κατάργηση των κρατικών και των αυτοδιοικητικών αδειοδοτήσεων.

Καταθέσαμε πρόταση νόμου τον Ιανουάριο του 2013, τη συζητήσαμε με τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά τίποτε.

Τώρα στη σελ 48 του προυπολογισμού την υπόσχονται κουτσουρεμένα, και την υπολογίζουν ως πηγή αναθέρμανσης της οικονομίας.

Η αλλαγή δεν σχεδιάζεται ολοκληρωμένα και αφού δεν εισήχθη ήδη δεν μπορεί να αποδώσει το 2014.

Πρόκειται για ένα ακόμη "ΘΑ".

β. Διατήρηση στη ζωή των υφιστάμενων επιχειρήσεων, με τρόπο αδάπανο.
Ρύθμιση οφειλών, με διαχωρισμό τρεχουσών και παλαιών οφειλών, καθώς και μείωση επιτοκίου.

Τϊποτε η κυβέρνηση.
Προβλεπόμενη μείωση επιτοκίου, 8.2 από 8.5 ο/ο!!!!!!

γ. Προσανατολισμός στον πρωτογενή τομέα, στην ενέργεια, τον τουρισμό.

Τίποτε κι εδώ, ειδικά στον πρωτογενή τομέα.

Τί είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2012; -μείωση κόστους παραγωγής, πχ μείωση ΦΠΑ, αγροεφοδίων, φυτοφαρμάκων. Τίποτε δεν έγινε.

-στήριξη αύξησης κτηνοτροφικής δραστηριότητας, ειδικότερα αύξηση εκλογιμότητας βοσκοτόπων: τίποτε κι εδώ.
-έγκαιρη απορρόφηση ΕΣΠΑ: μηδέν εις το πηλίκον. Εκατοντάδες σχέδια βελτίωσης βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των προεγκρίσεων.

Ο προϋπολογισμός είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Θα πέσει έξω γρήγορα.

Κι επειδή το κλείσιμο των οικονομικών στοιχείων του 2013 είναι κρίσιμο για το 2014, θα πρέπει η Βουλή, τον Απρίλιο, να οργανώσει στην Ολομέλεια συζήτηση για τον ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ του 2013. Είναι πρόταση που επειδή πρέπει να παγιωθεί, την έχουμε καταθέσει και ως πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος.

ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.

Η ΚΑΚΉ ΠΟΡΕΊΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΊΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΌΓΗΣΗ,

ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΚΑΙ ΠΆΛΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.
ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΡΑΦΕΙ Η ΠΟΡΕΊΑ,
Η ΧΏΡΑ ΘΑ ΞΑΝΑΜΠΕΙ ΣΕ ΦΆΣΗ ΚΡΙΣΗΣ.
Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑ,ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΕΞΑΝΤΛΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΑ ΑΚΡΑ,
ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ,
ΕΙΤΕ ΦΛΥΑΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΚΡΑ, ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ κοκ.

Κάναμε προσπάθειες συνεννόησης με την κυβέρνηση, κατάθεσης προτάσεων, απόπειρες να είμαστε συγκεκριμένοι, ώστε οι υπουργοί να δράσουν αμέσως  γιατί οι πολίτες δεν έχουν χρόνο, αλλά μάταια.

Δεν έχει νόημα πια η προσπάθεια.
Έχουμε περάσει απέναντι.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ,

ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΜΙΑ ΠΡΑΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΎΝΗΣ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!