tromaktiko: Εν πλω σε διεθνή ύδατα σκοπεύουν να καταστρέψουν οι ΗΠΑ τα χημικά της Συρίας

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Εν πλω σε διεθνή ύδατα σκοπεύουν να καταστρέψουν οι ΗΠΑ τα χημικά της Συρίας



Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του έτους που αποτελεί και την προθεσμία για την καταστροφή των πιο επικίνδυνων χημικών όπλων της Συρίας Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να... εξετάζουν ένα σχέδιο που απαιτεί τη μεταφορά περίπου 1.290 μετρικών τόνων επικίνδυνων υλικών σε διεθνή ύδατα.

Με το δεδομένο πως η επιλογή της καταστροφής των αποθεμάτων της Συρίας στο έδαφος αυξάνει την πιθανότητα για σοβαρά διπλωματικά γεγονότα ασφαλείας, οιΗνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τώρα ένα σενάριο που θα βασίζεται σε μετεγκατάσταση των κεφαλών στη θάλασσα, όπου στη συνέχεια θα εξουδετερωθούν εν πλω πάνω σε ένα αμερικανικό πλοίο .Δημοσιογράφοι στο Associated Press ανέφεραν πως σύμφωνα με ανώνυμες πηγές στις ΗΠΑ,αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούν το ενδεχόμενο αυτό με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ώστε να γίνουν όλα μέσα στις συμφωνημένες χρονικές προθεσμίες.Το ΑΡ ανέφερε ότι το σχέδιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί, αλλά πιθανότατα θα περιλαμβάνει την εμπλοκή του MV Cape Ray με ένα ειδικό σύστημα εξουδετέρωσης χημικών όπλων που θα μπορούσε να αναπτυχθεί στα διεθνή ύδατα και να καταστήσει πλέον άχρηστες τις κεφαλές των χημικών όπλων.

Σύμφωνα με την πρόσφατη συμφωνία που επετεύχθη, οι πλέον τοξικές χημικές ουσιες όπως το σαρίν και το φυσικό αέριο μουστάρδας θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί από τη Συρία έως το τέλος του έτους . Από εκεί και μέτα, οι αρχές θα πρέπει μέχρι το τέλος του επόμενου Ιουνίου να καταστρέψουν το υπόλοιπο του αποθέματος του συριακού χημικού οπλοστασίου, η πλήρης έκταση του οποίου παραμένει άγνωστη.Σε αυτό το σενάριο οι ΗΠΑ θα πρέπει να μεταφέρουν με μεγάλη προσοχή τις κεφαλές πάνω σε ένα πλοίο και στη συνέχεια να περιπολούν με ασφάλεια σε διεθνή ύδατα χωρίς να συμβεί το παραμικρό. εκεί οι αμερικανοί αξιωματούχοι στη συνέχεια θα είναι επιφορτισμένοι με την καταστροφή , ή τουλάχιστον την εξουδετέρωση, αυτών των χημικών ουσίων πιθανόν με τη βοήθεια μιας τεχνικής που έχει ποτέ δοκιμαστεί μια φορά σε μια πραγματική κατάσταση.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!