Σύμφωνα με το BBC, χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δέκα μέρες λόγω της φυλετικής σύγκρουσης που έχει ξεσπάσει στη χώρα.
Η βία ξέσπασε στις 15 Δεκεμβρίου, όταν ο Πρόεδρος Salva Kiir κατηγόρησε τον μέχρι πρότινος Αντιπρόεδρο Riek Machar για σχεδιασμό πραξικοπήματος. Σημειώνεται ότι οι δυο τους ανήκουν σε διαφορετικές φυλές.
«Είναι σημαντικό όλοι οι πολιτικοί ηγέτες να δεσμευθούν άμεσα στον πολιτικό διάλογο για την επίλυση των διαφορών τους», τόνισε η εκπρόσωπος της Ashton, Maja Kocijancic.
Στην ηλεκτρονική δήλωσή της, υπογράμμισε πως η Ashton ζήτησε από τον ειδικό αντιπρόσωπο της ΕΕ, Alex Rondos, να μεταβεί άμεσα στην περιοχή και να συνεργαστεί απευθείας με τις ενδιαφερόμενες χώρες και οργανισμούς.
Σημειώνεται ότι την Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σχέδια για τον διπλασιασμό των ειρηνευτικών δυνάμεων στο Νότιο Σουδάν, φοβούμενο κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή.
Ακόμη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ John Kerry, κάλεσε τις δύο πλευρές να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες και να ξεκινήσουν πολιτικό διάλογο.

