tromaktiko: Αυτούς παρακολουθούσαν ΗΠΑ-Βρετανία

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Αυτούς παρακολουθούσαν ΗΠΑ-Βρετανία



Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ...
εταιρειών του τομέα της ενέργειας, οργανώσεων αρωγής, αλλά και του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος είναι αρμόδιος για την προστασία του Ανταγωνισμού, σύμφωνα με δημοσιεύματα στις εφημερίδες The New York Times και Guardian, οι οποίες επικαλούνται έγγραφα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) που διέρρευσε ο πληροφορικός πρώην σύμβουλός της Έντουαρντ Σνόουντεν.

Μεταξύ των 1.000 και πλέον στόχων που παρακολουθούνταν σε πάνω από 60 χώρες από το 2008 ως το 2011 η NSA και η αντίστοιχη υπηρεσία της Βρετανίας, GCHQ, υπέκλεπταν τις επικοινωνίες ξένων ηγετών, περιλαμβανομένων του πρωθυπουργού Ολμέρτ, του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και του επιτρόπου Ανταγωνισμού της ΕΕ, του Ισπανού Χοακίν Αλμούνια, όπως δείχνουν τα έγγραφα αυτά.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος Ανταγωνισμού Αλμούνια έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με την αμερικανική εταιρία-κολοσσό του Διαδικτύου Google για τον τρόπο λειτουργίας της μηχανής αναζήτησής της. Ερωτηθείς από τους New York Times, ο Αλμούνια δήλωσε «πολύ αναστατωμένος» για το γεγονός ότι παρακολουθείτο.

Η Κομισιόν ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι εάν είναι αληθές ότι ο Αλμούνια παρακολουθείτο, θεωρεί το γεγονός αυτό «απαράδεκτο».

«Αυτή η είδηση ακολουθεί μια σειρά άλλων αποκαλύψεων σχετικά με ενέργειες οι οποίες, όπως έχουμε πει ξεκάθαρα στο παρελθόν, εάν αποδειχθεί ότι είναι αληθείς, είναι απαράδεκτες και οφείλουν να καταδικαστούν από εμάς με τον πιο έντονο τρόπο», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν είναι αυτή η συμπεριφορά που προσδοκούμε από τους στρατηγικούς εταίρους μας, πόσο μάλλον από τα κράτη-μέλη μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η NSA δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τα δημοσιεύματα, σημείωσε πάντως ότι δεν προχωρά στη συλλογή πληροφοριών για να βοηθά αμερικανικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

«Όπως έχουμε πει στο παρελθόν, δεν χρησιμοποιούμε τις δυνατότητες που διαθέτουμε όσον αφορά τη συλλογή πληροφοριών στο εξωτερικό προκειμένου να κλέβουμε εμπορικά μυστικά ξένων εταιρειών για λογαριασμό αμερικανικών εταιρειών, ούτε δίνουμε σε αμερικανικές εταιρείες πληροφορίες τις οποίες συλλέγουμε για να τις βοηθήσουμε να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε εκπρόσωπος της NSA, η Βάνι Βάινς.

Η ίδια εκπρόσωπος διευκρίνισε ωστόσο πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιδιώκουν να «κατανοούν τα οικονομικά συστήματα και τις πολιτικές και να παρακολουθούν ανώμαλες οικονομικές δραστηριότητες», προκειμένου να συγκεντρώνουν στοιχεία τα οποία «είναι κρίσιμα για να έχουν οι διαμορφωτές πολιτικής τις πληροφορίες που χρειάζονται ώστε να λαμβάνουν επίκαιρες αποφάσεις, οι οποίες υπηρετούν την εθνική μας ασφάλεια».

Η GCHQ ανέφερε ότι είναι ενήμερη για τα δημοσιεύματα, αλλά δεν σχολιάζει θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων της για τη συλλογή πληροφοριών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times, οι αμερικανικές και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν επίσης διάφορες υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη –περιλαμβανομένων της UNICEF και του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Αφοπλισμό του ΟΗΕ– καθώς και τις επικοινωνίες της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου (Médecins du Monde), μεταξύ άλλων. Ακόμη παρακολουθούνταν τα γραφεία της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρίας Total και της γαλλικής κατασκευάστριας αμυντικού εξοπλισμού Thales.

Τα δημοσιεύματα βασίζονται σε έγγραφα που διέρρευσε ο Σνόουντεν στους Τάιμς, στην Guardian και στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Τα δημοσιεύματά τους με βάση τις διαρροές του Σνόουντεν έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή αφού αποκάλυψαν την έκταση των παρακολουθήσεων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!