tromaktiko: Επιμελητήριο Μαγνησίας: Πλήγμα για το Νομό το κλείσιμο των λατομείων Ν. Πηλίου

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Πλήγμα για το Νομό το κλείσιμο των λατομείων Ν. Πηλίου



Τα σημαντικά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι λατόμοι του Νοτίου Πηλίου, επεσήμαναν κατά τις κατ ιδίαν συναντήσεις στην Αθήνα που είχαν για αυτό το σκοπό με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου...
Περιβάλλοντος , ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης και ο Πρόεδρος του Σωματείου Λατόμων Σχιστολιθών Δ.Δ. Νεοχωρίου Ν. Μαγνησίας κ. Θωμάς Σωτήρης .

Ειδικότερα συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρο Καλαφάτη και τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κωνσταντίνο Μαθιουδάκη, όπου κατέθεσαν υπόμνημα και τους εξέθεσαν λεπτομερώς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο εν λόγω επαγγελματικός κλάδος σε τρεις περιοχές του Νοτίου Πηλίου, το Νεοχώρι, τη Συκή και το Καλαμάκι μετά και την απόφαση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος για προσωρινή απαγόρευση της διενέργειας εξορυκτικών εργασιών στα συγκριμένα λατομεία . Το Επιμελητήριο Μαγνησίας αναφέρθηκε εκτενώς στον οικονομικό μαρασμό που οδηγούνται οι περίπου 130 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα τρία λατομεία, καθώς μετά και το κλείσιμο τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης .

Να σημειωθεί πως το κύριο εισόδημα στην συγκεκριμένη περιοχή του Νοτίου Πηλίου προέρχεται από τα λατομεία.

Για αυτό το λόγο ζητήθηκε από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κωνσταντίνο Μαθιουδάκη, δωδεκάμηνη παράταση στην προσωρινή απαγόρευση της διενέργειας εξορυκτικών εργασιών και ανάκληση της αποφάσεως.

Τα στελέχη του Υπουργείου δεσμεύτηκαν να εξετάσουν το αίτημα των λατόμων και να πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση σε σύντομο χρονικό διάστημα .

Μεταξύ άλλων το υπόμνημα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφέρει:

ΘΕΜΑ: «Υπόμνημα για την άρση της προσωρινής απαγόρευσης της διενέργειας εξορυκτικών εργασιών στο λατομείο Δ.Ε. Αφετών Ν.Πηλίου»

Με σχετική επιστολή του το Σωματείο Λατόμων Σχιστόλιθων Δ.Δ. Νεοχωρίου Ν.Μαγνησίας, μας ενημέρωσε για την προσωρινή απαγόρευση της διενέργειας εξορυκτικών εργασιών στα λατομεία δημοτικής ενότητας Αφετών Νοτίου Πηλίου με την υπ’αρίθμ. Πρωτ. ΕΜΝΕ/Φ.11.4.26/24α/ΟΙΚ.3329/23.09.2013 απόφαση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος, καθώς και για την προσωρινή απαγόρευση και για τα αντίστοιχα λατομεία Συκής και Καλαμακίου.

Δυστυχώς, πληροφορηθήκαμε ότι η παραπάνω απόφαση κοινοποιήθηκε στον Δήμο Νοτίου Πηλίου και στο Σωματείο χωρίς να υπάρχει καμία πρωτύτερη ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο ή την Επιθεώρηση σχετικά με τα προβλήματα που οδήγησαν στην προσωρινή απαγόρευση της διενέργειας εξορυκτικών εργασιών και χωρίς να δοθεί καμία παράταση για την ομαλή επίλυση τους και την ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν τρομερά προβλήματα στις 130 περίπου επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα τρία λατομεία και να υπονομεύεται η επιβίωση του συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου.

Ακόμη από την συγκεκριμένη διακοπή των εξορυκτικών εργασιών δημιουργείται και πρόβλημα στον κατασκευαστικό κλάδο του Ν. Μαγνησίας λόγω έλλειψης αποθεμάτων πλακών και πέτρας Πηλίου.

Επειδή με την παραπάνω άδικη απόφαση, υποβαθμίζεται η επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα ολόκληρου του Νομού Μαγνησίας αλλά και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων βρίσκεται σε κίνδυνο, θα παρακαλούσαμε για την άμεση επίλυση του ζητήματος, με την ανάκληση της προσωρινής απαγόρευσης και τον ορισμό μίας δωδεκάμηνης μεταβατικής παράτασης προς τον Δήμο Νοτίου Πηλίου και τα Σωματεία ώστε να προβούν στην ολοκλήρωση των σχετικών μελετών και την προσαρμογή τους στους κανόνες του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Η παραπάνω ανάκληση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα, καθώς οι παραπάνω επιχειρήσεις έχουν ήδη ενάμιση μήνα που έχουν σταματήσει τις δραστηριότητες τους και δεν αντέχουν οικονομικά περαιτέρω χρονική παύση των εργασιών τους.

Καθότι, πρόκειται για ένα πρόβλημα με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για το Ν.Μαγνησίας, παρακαλούμε για την άμεση επίλυση του προκείμενου να αρθούν τα όποια εμπόδια και να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα.

onvolos.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!