Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη έτοιμο το σύστημα που θα υποστηρίζει τον συμψηφισμό οφειλών και απαιτήσεων από ΦΠΑ μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου, κάτι που αναμένεται να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις.
Η νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία αναμένεται να δώσει ρευστότητα σε εκατοντάδες επιχειρήσεις θα εφαρμοστεί μέσα στο νέο έτος και μεταξύ άλλων θα προβλέπει την επέκταση του συμψηφισμού οφειλών ΦΠΑ σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα.
Δηλαδή αν ένας επιχειρηματίας οφείλει στην εφορία ΦΠΑ από τις συναλλαγές του ύψους 10.000 ευρώ και ταυτόχρονα ένας δήμος του οφείλει ΦΠΑ 5.000 ευρώ τότε οι ΔΟΥ θα συμψηφίζουν την οφειλή, με την απαίτηση ο επιχειρηματίας να καταβάλει στην εφορία τη διαφορά.
Η προαναγγελία για την εφαρμογή του μέτρου έγινε σε εκδήλωση όπου επρόκειτο να παρευρεθεί και ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ωστόσο επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις και έτσι το κείμενο που είχε ετοιμάσει ανέγνωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλου.
Στο κείμενο του υπουργού συμπεριλαμβανόταν ακόμα η εκτίμηση ότι εντός του 2014 θα εφαρμοστεί ο συμψηφισμός του ΦΠΑ με όλες τις απαιτήσεις ιδιωτών από το Δημόσιο.
Στο μεταξύ ενδεχόμενο εφαρμογής "οριζοντίου" φόρου (flat tax) 20% για όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής και προσώπου, ανέλυσε το ΙΟΒΕ σε μελέτη του για λογαριασμό του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου.
Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός τέτοιου φορολογικού συστήματος έδωσε στην τοποθέτησή του ο σύμβουλος του Γ. Στουρνάρα και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Νίκος Καραβίτης, κάνοντας λόγο για έναν βασικό συντελεστή 20% για όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής και προσώπου, ενώ προβλέπεται και ένας χαμηλότερος συντελεστής 10% για χαμηλούς μισθούς, συντάξεις και ενοίκια (με αφορολόγητο ποσό για μισθούς και συντάξεις). Το σύστημα αυτό, το οποίο είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, είναι απλώς μια ένδειξη για το πώς μια τέτοια πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, δημιουργώντας αναπτυξιακές προϋποθέσεις, σημείωσε.
dealnews.gr