Ο χόνδρος καρχαρία δεν είναι θεραπεία
Σύμφωνα με τον δρα Ντέιβιντ Σίφμαν, που μελετά τους καρχαρίες και είναι διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, αυτή η παρανόηση έχει ως έναν βαθμό τη «ρίζα» της σε εκείνους που πωλούν χόνδρο καρχαρία και οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αυτός μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου. Ωστόσο ο ερευνητής τονίζει ότι καμία μελέτη δεν έχει δείξει πως ο χόνδρος μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για τον καρκίνο. Παρά ταύτα, η τεράστια παγκόσμια ζήτηση για τον «καρχαριο-χόνδρο» έχει οδηγήσει σε αφανισμό των πληθυσμών των καρχαριών: οι άνθρωποι σκοτώνουν περί τα 100 εκατομμύρια καρχαρίες ετησίως, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2013 (αν και είναι πολλοί οι παράγοντες που οδηγούν στη θανάτωση ενός τόσο τεράστιου αριθμού καρχαριών, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι σε κάποιες χώρες όπως η Κίνα το κρέας του καρχαρία αποτελεί κύριο «συστατικό» της διατροφής του πληθυσμού).
Πρόσφατα ερευνητές στην Αυστραλία παρατήρησαν έναν μεγάλο όγκο ο οποίος εξείχε από το στόμα ενός μεγάλου λευκού καρχαρία, καθώς και άλλη μια μάζα στο κεφάλι ενός φαλαινοκαρχαρία του είδους Carcharhinus brachyurus. Ο όγκος του μεγάλου λευκού καρχαρία είχε μήκος 30 εκατοστά και αντίστοιχο πλάτος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε online τον περασμένο μήνα στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Fish Diseases».
Ο μεγάλος λευκός
«Ηταν ένα ασυνήθιστο θέαμα καθώς δεν είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν μεγάλο λευκό καρχαρία με όγκους» ανέφερε η Ρέιτσελ Ρόμπινς, βιολόγος με εξειδίκευση στους καρχαρίες στο Ερευνητικό Ιδρυμα Fox Shark κοντά στην Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας και μία εκ των κυρίων συγγραφέων της νέας μελέτης.
Συνολικά οι επιστήμονες έχουν ως σήμερα καταγράψει όγκους σε τουλάχιστον 23 είδη καρχαριών (συμπεριλαμβανομένων των δύο ειδών της μελέτης στο «Journal of Fish Diseases»). Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η δρ Ρόμπινς στον δικτυακό τόπο επιστημονικών ειδήσεων LiveScience, «το κύριο μήνυμα της μελέτης μας είναι πως, σε αντίθεση με ό,τι ως σήμερα πιστευόταν, πως δηλαδή οι καρχαρίες δεν εμφανίζουν καρκίνο, η μελέτη μας συνηγορεί με προηγούμενα στοιχεία που δείχνουν ότι και αυτά τα μεγάλα ψάρια είναι ευάλωτα απέναντι στη νόσο».
«Οι καρχαρίες "πλήττονται" από καρκίνο» ανέφερε και ο δρ Σίφμαν που δεν συμμετείχε στην τελευταία μελέτη και προσέθεσε: «Ακόμη και αν δεν παρουσίαζαν καρκίνο, το να καταναλώνει κάποιος προϊόντα που προέρχονται από καρχαρίες δεν πρόκειται να τον θεραπεύσει από τον καρκίνο, όπως ακριβώς εγώ δεν θα γινόμουν σε καμία περίπτωση μπασκετμπολίστας αν "έτρωγα" τον Μάικλ Τζόρνταν».
Αποπροσανατολισμός των ασθενών
Μάλιστα η λανθασμένη πεποίθηση ότι η κατανάλωση χόνδρου καρχαρία θεραπεύει τον καρκίνο αποπροσανατολίζει πολλούς ασθενείς απομακρύνοντάς τους από τις κατάλληλες θεραπείες για τη νόσο τους, σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε το 2004 στο επιστημονικό έντυπο «Cancer Research». Και βέβαια η τεράστια ζήτηση για χόνδρο οδηγεί σε υπεραλίευση των καρχαριών. Ετσι σήμερα ένα στα έξι γνωστά είδη καρχαρία θεωρείται ότι απειλείται με εξαφάνιση, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.
Αγνωστοι παραμένουν οι λόγοι για τους οποίους ο λευκός καρχαρίας αλλά και ο φαλαινοκαρχαρίας της τελευταίας μελέτης εμφάνισαν όγκους. Ωστόσο οι αναφορές για καρκινικούς όγκους σε θαλάσσια ζώα, κυρίως θηλαστικά, αυξάνονται σταθερά τα τελευταία 20 χρόνια δημιουργώντας ανησυχία σχετικά με το ότι οι βιομηχανικοί ρύποι και οι ανθρώπινες δραστηριότητες «πυροδοτούν» αυτούς τους καρκίνους. Στη μελέτη της δρος Ρόμπινς και των συνεργατών της σημειώνεται ότι υπάρχουν καταγραφές σχετικά με αύξηση των καρκίνων σε φάλαινες μπελούγκα, ενώ σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε μονάδες τήξης αλουμινίου ο καρκίνος αποτελεί τον δεύτερο κυριότερο «δολοφόνο» των φαλαινών.
tovima.gr