tromaktiko: Χριστουγεννιάτικη κάρτα-διαμαρτυρία, με την Αγ.Σοφία Τραπεζούντος που έγινε τζαμί, έστειλε ο Μαξ. Χαρακόπουλος

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικη κάρτα-διαμαρτυρία, με την Αγ.Σοφία Τραπεζούντος που έγινε τζαμί, έστειλε ο Μαξ. Χαρακόπουλος



Τη δική του διαμαρτυρία επέλεξε να κάνει μέσω των χριστουγεννιάτικων καρτών που έστειλε, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, για την μετατροπή του ...Ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος σε τζαμί.

Συγκεκριμένα, οι κάρτες που τύπωσε είναι μια παλιά καρτ ποστάλ του ιερού ναού της Τραπεζούντος με λεζάντα: «Η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας, κορυφαίο βυζαντινό μνημείο του 13ου αιώνα, καθίδρυμα του Μανουήλ Α΄ Μεγάλου Κομνηνού. Εφέτος, δυστυχώς, μετετράπη, εκ νέου, σε τζαμί.». Οι ευχές στην κάρτα του Υπουργού, μάλιστα, είναι γραμμένες στα ποντιακά: «Χριστός γεννέθεν, χαρά σον κόσμον».

Ο ναός της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, είναι ένα κορυφαίο βυζαντινό μνημείο των μέσων του 13ου αιώνα, που πρόσφατα αποφασίσθηκε να επαναλειτουργήσει ως ισλαμικό τέμενος. Καθίδρυμα ενός μεγάλου ηγεμόνα της αυτοκρατορίας της Tραπεζούντας, του Μανουήλ Α΄ Μεγάλου Κομνηνού, φέρει εξαίρετες βυζαντινές τοιχογραφίες και μοναδικό ανάγλυφο διάκοσμο στις προσόψεις που εμπνέεται από γεωργιανά, αρμενικά και σελτζουκικά πρότυπα.

Το εκλεκτό και μοναδικό αυτό σύνολο, είχε μετατραπεί σε τζαμί μετά την άλωση της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς. Το 1962 και αφού μεσολάβησε ένα διάστημα (1958-1962) χρήσης του μνημείου ως οπλοστασίου και νοσοκομείου, η Αγία Σοφία Τραπεζούντας αναστηλώθηκε και αποκαταστάθηκε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Τότε άρχισε να λειτουργεί ως Μουσείο. Από τον περασμένο Ιούλιο όμως, μετά από δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η αρμοδιότητα για το μνημείο μεταβιβάσθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, η Αγία Σοφία επαναλειτουργεί ως τζαμί.

Το γεγονός αυτό αντίκειται στην αρχή σεβασμού της ιστορικής ταυτότητας του μνημείου. Εκτός από τις φθορές που αναπόφευκτα προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων για την κάλυψη των μαρμαροθετημάτων του δαπέδου και των τοιχογραφιών, τίθεται σε κίνδυνο η ακεραιότητα του μοναδικού ζωγραφικού διακόσμου του μνημείου, ο οποίος παραμένει καλυμμένος υπό μη ενδεδειγμένες επιστημονικά συνθήκες. Άλλωστε, η απόκρυψη των σπουδαίων μαρμαροθετημάτων και των τοιχογραφιών, αντίκειται στις διεθνείς συμβάσεις που επιβάλλουν την απρόσκοπτη πρόσβαση του επισκέπτη στα σπουδαία καλλιτεχνικά δημιουργήματα, ενώ συνιστά διακριτική μεταχείριση με βάση το θρήσκευμα.

Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, πρόσφατα εξέφρασε την αγωνία της για την τύχη του εξαιρετικού αυτού μνημείου της Τραπεζούντας, δηλώνει ότι ενώνει τη φωνή της με τους κατοίκους της πόλης για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσείου και κάνει έκκληση στην τουρκική πολιτεία και στους διεθνείς οργανισμούς τους εντεταλμένους για την προστασία των πολιτισμικών αγαθών, να επιληφθούν της προστασίας του μνημείου και της επαναλειτουργίας του ως μουσείου.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!