tromaktiko: Σκάνδαλο δωροδοκίας στην Κίνα

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Σκάνδαλο δωροδοκίας στην Κίνα



Περισσότερα από 500 μέλη της δημοτικής συνέλευσης μιας κινεζικής πόλη παραιτήθηκαν μετά την αποκάλυψη ενός σκανδάλου δωροδοκιών και εκλογικής νοθείας...
σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι 512 αξιωματούχοι παραιτήθηκαν αφού αποδέχθηκαν δωροδοκίες από 56 μέλη της επαρχιακής συνέλευσης για να τα εκλέξουν στις θέσεις τους, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα». Τα εν λόγω 56 μέλη της επαρχιακής συνέλευσης της κεντρικής επαρχίας Χουνάν επαύθησαν.

Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έχει δηλώσει πως θα καταπολεμήσει την διαφθορά, προειδοποιώντας ότι το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να ανατρέψει την εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Τα μέλη της δημοτικής συνέλευσης έχουν την εξουσία να διορίζουν εκπροσώπους στο τοπικό Λαϊκό Κογκρέσο, την επαρχιακή συνέλευση (κοινοβούλιο) που επικυρώνει τις αποφάσεις.

Οι τοπικές Αρχές έπαυσαν 56 αντιπροσώπους από τους 763 του Λαϊκού Κογκρέσου της Χουνάν επειδή «εξελέγησαν με δωροδοκία», γνωστοποίησε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μέσω του λογαριασμού του στο κινεζικό Twitter.

Μια πρώτη έρευνα αποκάλυψε πως 110 εκατ. γουάν (13 εκατ. ευρώ) διατέθηκαν για να δωροδοκηθούν τα μέλη της δημοτικής συνέλευσης και προσωπικό της πόλης Χενγκγιάνγκ, της δεύτερης μεγαλύτερης της επαρχίας Χουνάν, μετέδωσε το Νέα Κίνα επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης της Χουνάν. «Ο αριθμός των ανθρώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση των εκλογών στη Χενγκγιάνγκ είναι μεγάλος, η ποσότητα των χρημάτων είναι μεγάλη, η υπόθεση είναι σοβαρή και η επίδρασή της νοσηρή• πρόκειται για μια σοβαρή πρόκληση για το σύστημά μας των Λαϊκών Κογκρέσων», μετέδωσε το Νέα Κίνα. «Πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά και σύμφωνα με το νόμο».

Το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο είναι το κοινοβούλιο της Κίνας. Επαρχίες, πόλεις, κομητείες και άλλες διοικητικές περιφέρειες έχουν καθεμιά το δικό τους Λαϊκό Κογκρέσο, το οποίο συνήθως επισφραγίζει τις κομματικές αποφάσεις μάλλον, παρά λειτουργεί ως φόρουμ συζήτησης ή διαμόρφωσης πολιτικής. Ο ανταγωνισμός, αν και περιορισμένος, για να γίνει κανείς μέλος του Κογκρέσου σε ορισμένες περιφέρειες έχει ανοίξει την πόρτα της διαφθοράς, καθώς η συμμετοχή σε τέτοια σώματα προσφέρει ευκαιρίες άσκησης επιρροής σε αποφάσεις που συνδέονται με επιχειρηματικά συμβόλαια και προαγωγές.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!