εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), πράξη που συνδεόταν με την υπεξαίρεση 'μαμούθ' στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Ο άλλοτε αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεσσαλονίκης Μ. Ζορπίδης, ο οποίος αθωώθηκε για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του κεντρικού δήμου, κατηγορείτο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ποσού ύψους 6.805.916,78 ευρώ για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 1998 έως την 31η Δεκεμβρίου 2010. Το δικαστικό συμβούλιο, με βούλευμα που δημοσίευσε, έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται το παραπάνω αδίκημα κι ως εκ τούτου αποφάσισε την απαλλαγή του. Για ένα μικρό διάστημα, δε, από 1/1/98 έως 10/10/98, έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για την ίδια πράξη, λόγω παρέλευσης της 15ετίας.
«Δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (…) δεν υπάρχουν ενδείξεις που να δικαιολογούν την παραπομπή του στο ακροατήριο» αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ενώ σε άλλο σημείο γίνεται αναφορά στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Μ. Ζορπίδη και τονίζεται μεταξύ άλλων: «πρόκειται για επιχειρηματία που δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες εμφανίζουν μεγάλο τζίρο, διαθέτουν δεκάδες υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, μεγάλο στόλο λεωφορείων, μισθοδοτούμενο προσωπικό 150 ατόμων (…) και συνεπώς η κατάθεση και διακίνηση των επίμαχων μεγάλων ποσών σε προσωπικούς αλλά και κοινούς λογαριασμούς δεν είναι ανακόλουθες κατά το μέγεθος των ποσών αυτών με την επιχειρηματική του δραστηριότητα».
Την επαγγελματική του δραστηριότητα είχε επικαλεστεί, άλλωστε, κι ο ίδιος ο επιχειρηματίας, όταν τον Ιούνιο του 2012 απολογήθηκε για την συγκεκριμένη πράξη σε ανακριτή και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ και τον όρο της εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα.
agelioforos.gr