Η Τράπεζα Γης είναι στην ουσία μια δεξαμενή δικαιωμάτων επί ακινήτων. Μέσω αυτής θα μπορεί μια περιοχή που αντιμετωπίζει πρόβλημα θα μπορεί να μεταφέρει τον συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή, σε ειδική ζώνη υποδοχής.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο νέος νόμος για τα κτίσματα χωρίς πολεοδομική άδεια προβλέπει ότι οι δόσεις για την τακτοποίηση είναι είτε εξαμηνιαίες είτε μηνιαίες και διαμορφώνονται ανάλογα με το πότε μπαίνει κάποιος στις νέες διατάξεις: εάν η υπαγωγή γίνει το πρώτο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου, το αναλογούν πρόστιμο καταβάλλεται σε 17 εξαμηνιαίες ή σε 102 μηνιαίες δόσεις. Εάν γίνει το δεύτερο εξάμηνο, το πρόστιμο καταβάλλεται σε 14 εξαμηνιαίες ή σε 84 μηνιαίες δόσεις και, τέλος, για όποιον υπαχθεί μετά την παρέλευση 12 μηνών από την εφαρμογή του νόμου, το πρόστιμο καταβάλλεται σε 10 εξάμηνα ή σε 60 μηνιαίες δόσεις.
Η ελάχιστη εξαμηνιαία δόση είναι 300 ευρώ και η ελάχιστη μηνιαία 50 ευρώ. Για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που είχαν μπει στις διατάξεις του προηγούμενου νόμου κι έχουν αρχίσει να πληρώνουν το πρόστιμο, μπορούν να υπαχθούν στον νέο και να γίνει συμψηφισμός.
Δυνατότητα έκπτωσης
Επιπλέον, δίνεται το κίνητρο της έκπτωσης 20% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του προστίμου, ενώ η έκπτωση πέφτει στο 10% εάν καταβληθεί το 30% του προστίμου μέσα σε έξι μήνες.
Παράλληλα, ο νόμος προβλέπει ότι ιδιοκτήτες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% μπορούν να νομιμοποιήσουν την κύρια κατοικία τους πληρώνοντας το 20% του προστίμου, με τον όρο να έχουν ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 24.000 ευρώ. Η έκπτωση ανεβαίνει στο 85% για αναπηρία άνω του 80%, στο 70% για τρίτεκνους με οικογενειακό εισόδημα έως 40% και στο 30% για μακροχρόνια ανέργους. Όλες αυτές οι εκπτώσεις αφορούν στην κύρια κατοικία.
Πρώτο Θέμα