Μπορεί η βόλτα για ψώνια να αποτελέσει εναλλακτική μέθοδο... γυμναστικής; Οι ειδικοί απαντούν πως ναι.
Το βάδισμα συνιστά άσκηση για όλους, αρκεί να γίνεται με συγκεκριμένη τεχνική. Ο ρυθμός, η διάρκεια και η συχνότητά του είναι παράγοντες που ρυθμίζουν τον βαθμό της ευεργετικής του επίδρασης στη φυσική σας κατάσταση.
Εάν θέλετε να χάσετε λίπος, φροντίστε να περπατάτε με τέτοιο ρυθμό ώστε ο σφυγμός σας να αγγίζει συγκεκριμένες ζώνες έντασης. Υπολογίστε τη Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα για εσάς αφαιρώντας από το 220 την ηλικία σας.
Ενα υγιές άτομο καίει περισσότερο λίπος όταν οι σφυγμοί του αγγίξουν το 70% της Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητάς του, ενώ το 50-60% της Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας θεωρείται ιδανική ζώνη για την καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Θυμηθείτε ότι πρέπει να διατηρείτε τον ρυθμό σας σταθερό καθ' όλη τη διάρκεια του περπατήματος και πως όσο πιο έντονος είναι ο βηματισμός τόσο περισσότερες θερμίδες καταναλώνετε. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να αισθάνεστε όμορφα και να μη νιώσετε την παραμικρή δυσφορία. Ενα καλό τεστ είναι να δοκιμάσετε να μιλήσετε κατά τη διάρκεια του περπατήματος. Αν μπορείτε να πείτε έξι με οκτώ λέξεις με μία ανάσα βρίσκεστε στην επιθυμητή αερόβια ζώνη, αν όμως δυσκολεύεστε θα πρέπει να ελαττώσετε ταχύτητα και αντίστροφα.
Οι μεσήλικες που δεν έχουν ασκηθεί κατά το παρελθόν ή έχουν διακόψει την άσκηση πριν από καιρό ή όσοι ακολουθούν καθιστική ζωή θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν να γυμνάζονται.
Μισή ώρα την ημέρα περίπου 4 φορές την εβδομάδα θεωρείται ιδανική συχνότητα για την εκγύμναση της καρδιάς, ενώ αν θέλετε να περπατάτε περισσότερο βάλτε ως στόχο τη μία ώρα προσθέτοντας πέντε λεπτά επιπλέον καθημερινά. Μπορείτε να χάσετε κιλά περπατώντας έντονα επί μία ώρα καθημερινά και να βελτιώσετε το κυκλοφορικό σας με βάδισμα πενήντα λεπτών τη φορά. Κατά τη διάρκεια του βαδίσματος γυμνάζονται κυρίως οι γλουτιαίοι μύες, οι δικέφαλοι, οι τρικέφαλοι και οι τετρακέφαλοι, ενώ ο οργανισμός απολαμβάνει όλα τα οφέλη της αερόβιας άσκησης.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι κατά τη διάρκεια της γυμναστικής οι πνεύμονές μας γεμίζουν με δεκαπλάσιο αέρα από ό,τι την ώρα της ξεκούρασης, ενώ η συστηματική άσκηση αυξάνει επίσης την πρόσληψη οξυγόνου και στη φάση της ανάπαυσης. Παράλληλα, το περπάτημα αποτελεί ιδανική λύση για την εκτόνωση του στρες και προάγει, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, την πνευματική υγεία, ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα.
Η αλλαγή της επιφάνειας βάδισης αλλά και της κλίσης του εδάφους αυξάνει τη μυϊκή απαίτηση και κατ' επέκταση τις καύσεις. Προκειμένου να αποφύγετε τραυματισμούς, τηρήστε τους εξής κανόνες:
Ξεκινήστε με πιο αργό ρυθμό για να ζεσταθείτε, κρατήστε τους ώμους χαλαρούς και προς τα πίσω, το κεφάλι ψηλά και το βλέμμα ευθεία σε απόσταση περίπου 50-60 εκατοστών, σφίξτε την κοιλιά και τους γλουτούς κατά τη διάρκεια της βάδισης.
Στο έδαφος θα πρέπει να ακουμπά πρώτα η φτέρνα και μετά η μύτη του ποδιού. Εάν χρησιμοποιείτε κυλιόμενο διάδρομο θα πρέπει να περπατάτε στο κέντρο του τάπητα, να στηρίζεστε από τις λαβές μέχρι να εξοικειωθείτε με τη λειτουργία του και να βεβαιωθείτε ότι ο τάπητας έχει σταματήσει πριν κατεβείτε από τον διάδρομο.
Σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της άσκησης διαδραματίζει η αποθεραπεία, η οποία μπορεί να γίνει με διατάσεις διάρκειας δέκα λεπτών.