ενός ειδικού επιστημονικού κέντρου καταγραφής του καρκίνου.
Πρόκειται για ένα μηχανισμό παρακολούθησης της νόσου στην Κρήτη, που θα μπορέσει να δώσει πολλές απαντήσεις στα ερωτήματα, όπως, ποια είναι τα ποσοστά καρκίνου στην Κρήτη, τη διασύνδεση του με το φύλλο, την ηλικία, τη γεωγραφική του διασύνδεση και άλλα σημαντικά στοιχεία.
Τα αποτελέσματα αυτά θα κωδικοποιηθούν και θα χρησιμοποιηθεί η καλύτερη και πιο σύγχρονη μεθοδολογία ώστε να αξιοποιηθούν από τους φορείς υγείας ευρύτερα και την πολιτεία προκειμένου να μειωθεί η επίπτωση του καρκίνου στην Κρήτη.
Την σύμβαση για την δημιουργία Κέντρου Καταγραφής Καρκίνου συνυπέγραψε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης με τον Καθηγητή Παθολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Βασίλη Γεωργούλια, τον καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής Χρήστο Λιονή και τον Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής Ανδρέα Μαργιωρή.
«Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη, που αφορά την πρόληψη και την υγεία στην Κρήτη», ανέφερε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης ιατρός Γιώργος Πιτσούλης.
Ο Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης - Διευθυντής της Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Βασίλης Γεωργούλιας ανέφερε ότι «το Κέντρο αυτό είναι ένα αναπτυξιακό-επιστημονικό εργαλείο για το νησί, γιατί εκτός από την πληροφορία για την επιδημιολογία, θα δώσει και τα στοιχεία εκείνα που χρειάζονται ώστε ορθολογικά να κατανεμηθούν οι δράσεις για την πρόληψη του καρκίνου».
Ακόμη ο κ. Γεωργούλιας ανέφερε ότι βάσει στατιστικών στοιχείων στην ογκολογική κλινική στο Νοσομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) κάθε χρόνο, την τελευταία πενταετία, καταγράφονται 1000 με 1200 νέα περιστατικά ασθενών με καρκίνο, ενώ νέα περιστατικά καταγράφονται παράλληλα και στα άλλα νοσοκομεία της Κρήτης.
Ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής επεσήμανε ότι για πρώτη φορά έχουμε μια θεσμική συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης - Περιφερειακού Συμβουλίου με το Πανεπιστήμιο Κρήτης με ειδική αναφορά στην Ιατρική Σχολή.
Το αρχείο καταγραφής του καρκίνου, πρόσθεσε, εκτός από πηγή κύριας έρευνας, ουσιαστικά θα βοηθήσει πρώτα στην μελέτη των κοινωνικών ανισοτήτων που στην Ελλάδα διευρύνονται. Εκείνοι που πλήττονται κυρίως είναι οι ασθενείς με τα χρόνια νοσήματα και οι ασθενείς με καρκίνο, και μάλιστα οι ανασφάλιστοι. Έτσι το Κέντρο Καταγραφής Καρκίνου έχει να αναδείξει και τις ανισότητες που θα υπάρχουν μεταξύ γεωγραφικών περιοχών, αλλά και μεταξύ
ασθενών από διάφορες κοινωνικές τάξεις .
Τέλος ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης Ανδρέας Μαργιωρής τόνισε ότι «με το Κέντρο σχεδιάζονται και οργανώνονται ακόμα περισσότερο οι υπηρεσίες υγείας στην Περιφέρεια, καθώς θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά αρχείο υγείας».
Πρόκειται, κατέληξε, για ένα σημαντικό εργαλείο παρακολούθησης, με δεδομένα, που θα αξιοποιεί και θα συγκρίνει η επιστημονική κοινότητα.