tromaktiko: Η Περιφέρεια Αττικής εγκαθιστά σύγχρονα συστήματα αντίστροφης μέτρησης χρόνου σηματοδοτών για πεζούς

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Η Περιφέρεια Αττικής εγκαθιστά σύγχρονα συστήματα αντίστροφης μέτρησης χρόνου σηματοδοτών για πεζούς



Στην εγκατάσταση ειδικών, σύγχρονων συστημάτων αντίστροφης μέτρησης του χρόνου των σηματοδοτών για πεζούς προχωρά η Περιφέρεια Αττικής. Το συγκεκριμένο...
Πρόγραμμα, η δαπάνη του οποίου ανέρχεται σε περίπου 14.000 Ευρώ πλέον ΦΠΑ, έχει ως στόχο την ασφαλέστερη και καλύτερη διέλευση των πεζών από σηματοδοτούμενους κόμβους. Ήδη έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν τέτοια συστήματα σε 15 διαβάσεις που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Αττικής.

Οι διαβάσεις στις οποίες εγκαθίστανται τέτοια συστήματα αντίστροφης μέτρησης για πεζούς, επιλέγονται από το αρμόδιο επιστημονικό προσωπικό της Περιφέρειας Αττικής, κατόπιν μελέτης και αφού κριθεί ότι πληρούνται τα απαιτούμενα κριτήρια. Στόχος είναι να αξιολογηθούν σταδιακά όλες οι σηματοδοτούμενες διαβάσεις πεζών της Αττικής, ώστε να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των πεζών, από πλευράς ασφάλειας και ταχύτητας, σε όλες τις περιοχές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής.

Λίγα λόγια για τη λειτουργία των συστημάτων αντίστροφης μέτρησης:

Κάθε τέτοιο σύστημα αποτελείται από δύο κυκλικές οθόνες με LED που συνδέονται με κεντρική μονάδα επεξεργασίας. Κάθε οθόνη προσαρμόζεται στο πάνω μέρος του αντίστοιχου σηματοδότη πεζών και μέσω ειδικού λογισμικού που έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Περιφέρειας Αττικής, απεικονίζει τα δευτερόλεπτα που απομένουν μέχρι την αλλαγή της τρέχουσας (πράσινης ή κόκκινης) ένδειξης του αντίστοιχου σηματοδότη πεζών. Με τον τρόπο αυτό οι πεζοί που θέλουν να διασχίσουν οδό με μεσαία νησίδα, όταν βαδίζουν στο πρώτο τμήμα της διάβασης (από το πεζοδρόμιο προς τη νησίδα), ταυτόχρονα ενημερώνονται από την ένδειξη της οθόνης της επόμενης διάβασης (από τη νησίδα προς το απέναντι πεζοδρόμιο) για το χρόνο πρασίνου που τους απομένει για να τη διασχίσουν. Εφόσον κρίνουν ότι προλαβαίνουν, μπορούν να επιταχύνουν το βήμα τους και να ολοκληρώσουν τη διέλευσή τους μέχρι το απέναντι πεζοδρόμιο με ασφάλεια χωρίς επιπλέον αναμονή στη νησίδα. Έτσι επιτυγχάνεται μείωση, (περίπου 90 δευτερολέπτων ανά σηματοδοτούμενη διάβαση) του χρόνου αναμονής και ταυτόχρονα αποτρέπεται το ενδεχόμενο ο πεζός να διακινδυνεύσει να διασχίσει τη διάβαση στο χρόνο του κόκκινου για να αποφύγει επιπλέον καθυστέρηση.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!