που συνταράσσει την Τουρκία και φέρνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν στη δυσκολότερη θέση της θητείας του.
Η κοινή γνώμη είναι ξανά στα κάγκελα και απαιτεί την παραίτηση του Ερντογάν. Εκείνος, αφού εξανάγκασε σε παραίτηση τους υπουργούς οι γιοι των οποίων εμπλέκονταν στο σκάνδαλο με τις μίζες, «καρατόμησε» τον εισαγγελέα που είχε αναλάβει την υπόθεση.
Και αυτό γιατί αν έμενε ο εισαγγελέας στη θέση, στα χέρια του γιου του Ερντογάν, Μπιλάλ, θα έφτανε κλήση για να καταθέσει ως ύποπτος! Και αφού ο πατέρας του είχε οδηγήσει σε παραίτηση τους υπουργούς του (στο πλαίσιο του σαρωτικού ανασχηματισμού), θα έπρεπε, αν ο γιος του αποδεικνυόταν ύποπτος, να παραιτηθεί κι εκείνος. Όμως ο Ερντογάν δε φεύγει. Ακόμα....
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ulusalkanal, ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς θα απέστειλε κλήση στον Μπιλάλ Ερντογάν, γιο του πρωθυπουργού, να καταθέσει στις 2 Ιανουαρίου 2014 ως ύποπτος για σύσταση συμμορίας και συμμετοχή σε αυτήν. Η κλήση έχει ημερομηνία 25 Δεκεμβρίου.
Το όνομα του γιου του Τούρκου πρωθυπουργού δεν ήταν το μοναδικό στην άκρως ενδιαφέρουσα λίστα στου Ακάς. Ανάμεσα στα 41 ονόματα που επρόκειτο να προσαχθούν στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ λόγω... καρατόμησης, ήταν και ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας Γιασίν Αλ Καντί ο οποίος είχε κατηγορηθεί στις ΗΠΑ ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα καθώς επίσης και Τούρκοι επιχειρηματίες.
Τον κατάλογο αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ στην ιστοσελίδα της. Ο εισαγγελέας Μουαμάρ Ακάς χτες είχε καταγγείλει ότι οι αστυνομικές αρχές αρνήθηκαν να προβούν στις προσαγωγές, παρά τη σχετική δικαστική απόφαση, ενώ είχε τονίσει ότι ο αρχιεισαγγελέας Κωνσταντινούπολης τον απομάκρυνε από την υπόθεση.
Στον κατάλογο που αποκαλύπτει η Χουριέτ εκτός από τον Γιασίν Αλ Καντί περιλαμβάνεται ο συνέταιρος του τελευταίου Οσάμα Κουτούμπ και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Τζινέρ» Μεχμέτ Φατίχ Σαράτς.
Ο Τουργκάϊ Τζινέρ, ιδρυτής του ομίλου, είναι γνωστός για τις στενές του σχέσεις με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε τομείς όπως η βιομηχανία, το εμπόριο και η ενέργεια, ενώ διαθέτει μέσα ενημέρωσης και έχει τη διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας «Κασίμπασα».
Οι προσαγωγές των 41 ατόμων επρόκειτο να γίνουν με τις κατηγορίες της σύστασης συμμορίας, της δωροδοκίας, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και των παρατυπιών σε δημόσιους διαγωνισμούς.
Όλα αυτά ενώ στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν γίνεται της... παραίτησης! Σήμερα στη μία το μεσημέρι ο βουλευτής και πρώην υπουργός Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ ανακοίνωσε ότι παραιτείται, ενώ είχαν προηγηθεί νωρίτερα οι παραιτήσεις πρώτα του βουλευτή Ερντάλ Καλκάν και στη συνέχεια του βουλευτή Χαλούκ Όζνταλγκα.
Χτες το βράδυ το κυβερνών κόμμα είχε ανακοινώσει ότι οι παραπάνω τρεις βουλευτές παραπέμπονται στο πειθαρχικό με αίτημα τη διαγραφή τους.
Συνολικά οκτώ βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν παραιτηθεί από τις Νοεμβρίου λόγω της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν και της υπόθεσης διαφθοράς.
Το σκάνδαλο διαφθοράς δε συγκλονίζει την Τουρκία μόνο πολιτικά αλλά και οικονομικά. Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, στο μεσημβρινό του κλείσιμο, σημείωσε πτώση 3,87%.
Θεαματική είναι η αύξηση στις τιμές του συναλλάγματος. Η τιμή του ευρώ έχει αγγίξει το φράγμα των 3 λιρών (2,99 στις 12:30 το μεσημέρι). Αύξηση παρατηρείται και στην τιμή του δολαρίου, το οποίο πωλείται έναντι 2,16 λιρών.