Η αξιολόγηση αυτή στηρίζεται, μεταξύ άλλων, από τις υποθέσεις, πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και παραμονής της παρούσας κυβέρνησης στην εξουσία, ότι δεν θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια για τις τράπεζες και θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα προσαρμογής.
Αποτιμά, σε γενικές γραμμές, θετικά τις εξελίξεις, «βλέπει» συμφωνία με την τρόικα έως το τέλος του έτους, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αντέχει ταμειακά έως τον Φεβρουάριο και ανάκαμψη το 2014. Αν και προειδοποιεί για την ύπαρξη σημαντικού πολιτικού ρίσκου στη χώρα, δεν αναμένει πρόωρες εκλογές.
Σύμφωνα με τη Fitch:
1. Αναβάθμιση θα μπορούσε να προκαλέσουν, συνδυαστικά ή μεμονωμένα, δύο παράγοντες: Επίτευξη αναπτυξιακών ρυθμών συμβατών με τη βιωσιμότητα του χρέους σε πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής ή/και περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση σε συνδυασμό με «ανανεωμένη» προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις, διατηρήσιμη υποχώρηση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ και αποκατάσταση πρόσβασης στις αγορές.
2. Αδυναμία ανάκαμψης που θα προκαλούσε πρόσθετα χρηματοδοτικά κενά, οικονομική και κοινωνική αστάθεια που θα προκαλούσε πρόωρες εκλογές, αποσταθεροποίηση στο πρόγραμμα και ανανέωση του κινδύνου Grexit θα προκαλούσαν υποβάθμιση.
3. Κάνοντας λόγο για εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή και δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, αναμένει επιβράδυνση της ύφεσης στο 4% φέτος και οριακή ανάκαμψη 0,5% το 2014, ενώ υπάρχει προοπτική για περαιτέρω ενίσχυση εξαγωγών και εσόδων από ναυτιλία. Η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
4. Εδώ εντοπίζει πως υπάρχει αντίσταση από συγκεκριμένα συμφέροντα, που εμποδίζουν την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων.
5. Το πολιτικό ρίσκο παραμένει σημαντικό. Η παρούσα κυβέρνηση προσπαθεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα, ωστόσο η μεταρρυθμιστική κόπωση έχει πλέον τίμημα. Πρόωρες εκλογές δεν αποτελούν το βασικό σενάριο της Fitch. Προειδοποιεί όμως πως σε μια τέτοια περίπτωση το πιθανότερο είναι να προκύψει μια αντιμνημονιακή και αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση. Υπογραμμίζει πάντως πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπαναχωρήσει από ακραίες θέσεις περί εξόδου από το ευρώ.
6. Αναμένει σταθεροποίηση του χρέους στο 176% του ΑΕΠ το 2014 και σταδιακή αποκλιμάκωση μετά. Τονίζει όμως πως οι εκτιμήσεις αυτές είναι ευαίσθητες σε σειρά υποθέσεων, όπως η επίτευξη ανάπτυξης και η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και η συλλογή εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.
imerisia.gr