tromaktiko: Έρχονται τα M1A1

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Έρχονται τα M1A1



Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο αμερικανός Στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Martin Dempsey στη χώρα μας...
συμφωνήθηκε να αποδεσμευτούν άμεσα εντός του 2014 90 άρματα μάχης Μ1Α1 ΑΙΜ τα οποία έχουν υποστεί πλήρες πρόγραμμα εκσυγρονισμού και ανακτασκευής το 2008. Μέσω του προγράμματος AIM αντικαταστάθηκαν παρωχημένα ή ακριβά σε συντήρηση απάρτια και εξαρτήματα με νεότερης τεχνολογίας (πιο αποδοτικά και φθηνότερα) έγινε ολική ανακατασκευή ιδιαίτερα του συγκροτήματος κινητήρα επαναφέροντας τον σε κατάσταση zero miles zero hours και αναβαθμίστηκε ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός και οι αισθητήρες του Μ1 ώστε να παρέχουν καλύτερη επίγνωση της τακτικής κατάστασης.

Συγκεκριμένα εγκαταστάθηκε 2ης γενιάς θερμική κάμερα, αναγνώριση στόχου μακράς εμβέλειας, σύστημα αναγνώρισης φίλου/ψηφιακό σύστημα διοίκησης και ελέγχου FBCB2, υπέρυθρη κάμερα για το πυροβόλο 12.7mm το οποίο μπορεί να εκτελέσει βολή χωρίς να εκτείθεται ο αρχηγός πληρώματος, βελτιωμένη νυχτερινή όραση για τον οδηγό, τηλέμετρο λέιζερ καθώς και βελτιωμένη μονάδα παροχής ηλεκτρικής ισχύος. Το θετικό για το FBCB2 είναι ότι είναι βασισμένο στο Linux και είναι ανοικτής αρχιτεκτονικής επιτρέποντας την ευκολότερη ενσωματωση μελλοντικών αναβαθμίσεων.

Τα Μ1Α1 ΑΙΜ με αυτόν το τρόπο καθίστανται παραπάνω από ισάξια από τα υπηρετούντα Leopard 2A4. Επιπλέον καθώς είναι άμεσα διαθέσιμα μπορεί να ξεκινήσει πριν την έλευση τους η εκπαίδευση των πληρωμάτων και των μηχανικών καθώς και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τις 2 ΕΜΑ που θα τα υποδεχτούν. Το σίγουρο είναι ότι τα άρματα προορίζονται για τον Έβρο δημιουργώντας μια δύναμη σχεδόν 500 αρμάτων μάχης με πυροβόλο 120 mm.

Καταλαβαίνει κανείς ότι αυτή η ισχυρή γροθιά καλύπτει την παλαιότερη απαίτηση για 496 άρματα μάχης νέας γενιάς του ΓΕΣ. Η απόκτηση των Abrams μπορεί να μην είναι η βέλτιστη αλλά αυτή τη στιγμή δεν παρέχεται κάτι αντίστοιχο σε αυτή την τιμή από καμία άλλη πηγή. Οι αμερικανοί από την άλλη μπαίνουν από το παράθυρο σε μια αγορά αρμάτων μάχης που τα επόμενα χρόνια θα απαιτήσει τουλάχιστον 300 ακόμη. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουν έσοδα από μελλοντικό πρόγραμμα αναβάθμισης και ανακατασκευής ενώ η παροχή ανταλλακτικών, εκπαίδευσης εξοπλισμού και υπόλοιπων υπηρεσιών θα δράσει αναζογωνητικά για την προβληματική General Dynamics Land Systems.

Η ύπαρξη 2 πηγών τροφοδοσίας σε έναν κρίσιμο τομέα των αμυντικών μας ικανοτήτων μας εξασφαλίζει (αν το χειριστούμε σωστά) διαπραγματευτική ισχύ, ευελιξία στις διαθεσιμότητες, έναν άγνωστο εχθρό για τους απέναντι και πρόσβαση σε μια μεγάλη πηγή ανταλλακτικών και συνοδευτικών οχημάτων τα οποία είναι πλεονάζοντα.

Το μόνο αρνητικό του άρματος μάχης είναι ο κινητήρας του και το διαφορετικό καύσιμο στο οποίο λειτουργεί βελτιστοποιημένα σε σχέση με τους υπηρετούντες τύπους αρμάτων του ΕΣ. Ο μικρός αριθμός των αρμάτων αρχικά δεν θα προξενήσει πρόβληματα. Με την έλευση των υπόλοιπων 300 αρμάτων προτείνεται αλλαγή του κινητήρα αεριοστροβίλου με πετρελαιοκινητήρα.

Με την παράλληλη εντολή προμήθειας 12000 βλημάτων 120 mm οι τεθωρακισμένες ταξιαρχίες του ΕΣ μετατρέπονται σε ότι ισχυρότερο υπάρχει αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Ο συνδυασμός ισχύος πυρός,ευκινησίας, θωράκισης και ψηφιακών συστημάτων ΣΔΕΠ και ανταλλαγής data και βελτιωμένων αισθητήρων που επιτρέπουν first shoot/first kill πολλαπλασιάζει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.

Σταδιακά επίσης αποσύρονται τα 300 περίπου άρματα μάχης M48Α5 Molf τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά για τα 82 άρματα ιδίου τύπου στην ΕΛΔΥΚ.

Στο τέλος του χρόνου 500 σχεδόν κάνες 120 mm εφοδιασμένες με πλήρεις φόρτους πυρομαχικών θα κοιτάνε υπομονετικά την απέναντι πλευρά του Εβρου…
http://defencegreece.wordpress.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!