Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ομόφωνα την απόφαση 2132 με την οποία αυξάνεται το εγκεκριμένο όριο του στρατιωτικού δυναμικού της Minuss από 7.000 σε 12.500 στρατιώτες. Επίσης βάσει της απόφασης αυτής ο αριθμός των αστυνομικών της αποστολής ανέρχεται εφεξής σε 1.323 άνδρες έναντι 900 που ήταν προηγουμένως.
Η Minuss γίνεται ως εκ τούτου η τρίτη μεγαλύτερη σε αριθμό ανδρών αποστολή διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ στον κόσμο, έπειτα από αυτές στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο Νταρφούρ.
Οι ενισχύσεις αυτές, στις οποίες θα περιλαμβάνονται επίσης επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα και ειδικοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ληφθούν από άλλες αποστολές του ΟΗΕ στην Αφρική (ΛΔ Κονγκό, Ακτή Ελεφαντοστού, Νταρφούρ, Λιβερία). Ωστόσο στην απόφαση 2132 διευκρινίζεται ότι η αναδιάταξη αυτή τελεί υπό επανεξέταση.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προειδοποίησε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η αναδιάταξη αυτή "δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη" και σημείωσε ότι ο ΟΗΕ "δεν μπορεί να προστατεύσει όλους τους πολίτες" στη χώρα.
Εναπόκειται στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα να σταματήσουν τη σύγκρουση, υπογράμμισε επίσης και ζήτησε να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιρ και τον πρώην αντιπρόεδρό του Ρικ Μάκαρ.
Με την απόφαση 2132 το Συμβούλιο Ασφαλείας "υιοθετεί την εισήγηση (του Μπαν) να αυξηθεί προσωρινά το συνολικό δυναμικό της Minuss προκειμένου να βοηθηθεί στην προστασία των αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας", αναφέρεται στην απόφαση αυτή.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα πρέπει να ενημερώσει το Συμβούλιο εντός 15 ημερών όσον αφορά την ανάπτυξη των ενισχύσεων ενώ η δύναμη αυτή θα πρέπει να τελεί υπό "διαρκή επανεξέταση" από τον ίδιο.
Με την απόφασή του αυτή το Συμβούλιο Ασφαλείας αξιώνει επίσης "την άμεση παύση των εχθροπραξιών" ανάμεσα στους υποστηρικτές του Κιρ και αυτούς του Μάκαρ και ζητεί την "άμεση έναρξη ενός διαλόγου" ανάμεσα στους δύο άνδρες.
Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασαν εξάλλου τη βία ανάμεσα στις φυλές Νούερ και Ντίνκα, όπως και τις "παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις ωμότητες που διέπραξαν όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων ομάδων και των εθνικών δυνάμεων ασφαλείας".
"Αυτοί που ευθύνονται για την παραβίαση των νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να λογοδοτήσουν", επισημαίνεται στην απόφαση του ΟΗΕ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας "ζητεί από όλες τις πλευρές να συνεργαστούν πλήρως με τη Minuss" για την προστασία των αμάχων και προειδοποιεί ότι "δεν θα γίνουν ανεκτές" οι επιθέσεις κατά του προσωπικού του ΟΗΕ.
Δύο Ινδοί κυανόκρανοι σκοτώθηκαν από επίθεση που έγινε σε μια από τις βάσεις της Minuss την περασμένη Πέμπτη στο Άκομπο, στην πολιτεία Τζόνγκλεϊ.
Για να γλιτώσουν από τις μάχες και τη βία μεταξύ των φυλών, περίπου 45.000 άμαχοι του Νοτίου Σουδάν έχουν καταφύγει στις βάσεις του ΟΗΕ στη χώρα και βρίσκονται υπό την προστασία των κυανοκράνων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ