Απαντήσεις δίνει στο www.Life2day.gr ο Νικόλαος Θυμιανίδης,Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΒScΕπιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πειραιά & Μεγάρων Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
Η κατανάλωση μπρόκολου μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στην καταστροφή του γενετικού υλικού, DNA, που προκαλείται από το κάπνισμα, όπως δείχνει Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the Science of Food and Agriculture.
Εκτός από την πρόκληση του καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας, ο καπνός των τσιγάρων περιέχει σημαντική ποσότητα ριζών ενεργού οξυγόνου (ROS) και άλλες ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτική καταστροφή στο DNA.
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι το μπρόκολο και άλλα κραμβοειδή λαχανικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καθώς και να ελαττώσουν τα επίπεδα ελεύθερων ριζών. Σε αυτήν την έρευνα, οι ερευνητές μελέτησαν την πρόσληψη του μπρόκολου σε 10 υγιείς καπνιστές. Οι εθελοντές κατανάλωσαν μια μερίδα μαγειρεμένου μπρόκολου στον ατμό (250 γρ) συνοδευόμενο από βραστά ζυμαρικά. Η λήψη αίματος έλαβε χώρα αρχικά και στις 3, στις 6, και στις 24 ώρες μετά από την κατανάλωση του λαχανικού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια και μόνο μερίδα (250 γρ) του μπρόκολου αρκεί για να βελτιώνει την προστασία των κυττάρων ενάντια στην /καταστροφή του DNA που οφείλεται στην οξείδωση, στους καπνιστές.
Παρατηρήθηκε επίσης, ότι τα επίπεδα βιταμίνης C στο πλάσμα αίματος αυξήθηκαν κατά 35%, παράλληλα με την αύξηση του φυλλικού οξέος κατά 70%.
«Αυτά τα αποτελέσματα τεκμηριώνουν τη σημασία της συστηματικής κατανάλωσης μπρόκολου, καθώς και άλλων φρούτων και λαχανικών γενικότερα, στην ενίσχυση της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού ενάντια στο οξειδωτικό stress» αναφέρει η βασική ερευνήτρια Patrizia Riso.
Η κατανάλωση μπρόκολου μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στην καταστροφή του γενετικού υλικού, DNA, που προκαλείται από το κάπνισμα, όπως δείχνει Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the Science of Food and Agriculture.
Εκτός από την πρόκληση του καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας, ο καπνός των τσιγάρων περιέχει σημαντική ποσότητα ριζών ενεργού οξυγόνου (ROS) και άλλες ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτική καταστροφή στο DNA.
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι το μπρόκολο και άλλα κραμβοειδή λαχανικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καθώς και να ελαττώσουν τα επίπεδα ελεύθερων ριζών. Σε αυτήν την έρευνα, οι ερευνητές μελέτησαν την πρόσληψη του μπρόκολου σε 10 υγιείς καπνιστές. Οι εθελοντές κατανάλωσαν μια μερίδα μαγειρεμένου μπρόκολου στον ατμό (250 γρ) συνοδευόμενο από βραστά ζυμαρικά. Η λήψη αίματος έλαβε χώρα αρχικά και στις 3, στις 6, και στις 24 ώρες μετά από την κατανάλωση του λαχανικού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια και μόνο μερίδα (250 γρ) του μπρόκολου αρκεί για να βελτιώνει την προστασία των κυττάρων ενάντια στην /καταστροφή του DNA που οφείλεται στην οξείδωση, στους καπνιστές.
Παρατηρήθηκε επίσης, ότι τα επίπεδα βιταμίνης C στο πλάσμα αίματος αυξήθηκαν κατά 35%, παράλληλα με την αύξηση του φυλλικού οξέος κατά 70%.
«Αυτά τα αποτελέσματα τεκμηριώνουν τη σημασία της συστηματικής κατανάλωσης μπρόκολου, καθώς και άλλων φρούτων και λαχανικών γενικότερα, στην ενίσχυση της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού ενάντια στο οξειδωτικό stress» αναφέρει η βασική ερευνήτρια Patrizia Riso.