Ο Μόρσι, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, διώκεται για τρεις υποθέσεις. Εκτός από τις επιθέσεις σε φυλακές και την απόδρασή του, στις αρχές του 2011, θα δικαστεί επίσης για συνέργεια στις δολοφονίες διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της προεδρίας του καθώς και για «κατασκοπεία» με σκοπό τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών από τη Χαμάς και άλλες οργανώσεις τζιχαντιστών.
Στα μέσα Δεκεμβρίου οι εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εκτός του Μόρσι, κατηγορούμενοι για απόδραση είναι και άλλοι 132 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 70 μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ που θα δικαστούν ερήμην.
Σύμφωνα με τις αρχές, μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων -του κινήματος που πρόσφατα κηρύχθηκε τρομοκρατική οργάνωση- της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και άλλοι τζιχαντιστές, επιτέθηκαν σε φυλακές και σε αστυνομικά τμήματα κατά τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης εναντίον του τότε προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, σκοτώνοντας αστυνομικούς και βοηθώντας χιλιάδες κρατούμενους να αποδράσουν.
Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται επίσης ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων που είχαν δραπετεύσει μαζί με τον Μόρσι από τη φυλακή Ουάντι Νατρούν.
Η δίκη θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου, ακριβώς τρία χρόνια μετά την απόδραση.
Ο Μόρσι είχε δηλώσει σε τηλεφωνική συνέντευξή του σε ένα τηλεοπτικό κανάλι λίγο μετά την απόδρασή του ότι οι φύλακες εγκατέλειψαν το σωφρονιστικό ίδρυμα και οι κρατούμενοι, εκμεταλλευόμενοι το χάος, δραπέτευσαν.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου από την πλευρά του κατηγόρησε νωρίτερα σήμερα τη Χαμάς ότι εκπαίδευσε και παρείχε «επιμελητειακή υποστήριξη» σε ισλαμιστές μαχητές στην Αίγυπτο με στόχο να διαπράξουν επιθέσεις προς όφελος των Αδελφών Μουσουλμάνων «ιδίως κατά την περίοδο της προεδρίας του Μόρσι». Ο Μοχάμεντ Ιμπραχίμ υποστήριξε επίσης ότι η Χαμάς φιλοξένησε μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας «για να τους εκπαιδεύσει στο χειρισμό βαρέων όπλων».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr