tromaktiko: Πρωτογενές πλεόνασμα €691 εκατ. το 2013

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα €691 εκατ. το 2013



Στο επίπεδο των στόχων που έχουν τεθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα διαμορφώθηκε το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 12μηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2013, που παρουσίασε ο...
αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Η δραστικές περικοπές των δαπανών στο Δημόσιο, η άτυπη στάση πληρωμών και η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας οδήγησαν στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 691 εκατ. ευρώ για το 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου, έναντι ελλείμματος 3,46 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2012.

Σε τροποποιημένη ταμειακή βάση την εξεταζόμενη περίοδο, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού 5,353 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 15,688 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και αναθεωρημένου στόχου για έλλειμμα 6,085 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να αξιοποιήσει τα στοιχεία του πρωτογενούς αποτελέσματος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές σε ένδειξη συνέπειας στις μνημονιακές δεσμεύσεις. Ασσος στο μανίκι της κυβέρνησης Σαμαρά αποτελούν επίσης τα στοιχεία, καθώς ενδυναμώνουν το success story και την εικόνα μιας βελτιωμένης οικονομικής πορείας. Στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να εμφανίζει ένα εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα, προκειμένου να μπει στις αγορές εντός του 2014 και αφετέρου να καλλιεργεί στην κοινή γνώμη και στους δανειστές την πεποίθηση ότι η αυστηρή πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια μέσω του Μνημονίου έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Από την πλευρά της η Κομισιόν δε φαίνεται να υιοθετεί το ίδιο σκεπτικό, αφού πριν καν ολοκληρωθεί η επίσημη τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, επαναλάμβανε ότι για την Ελλάδα η πρόσβαση στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών αναγκών θα επιτευχθεί μερικώς, από το 2015.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε : «Η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει και ενισχύει τις εκτιμήσεις μας για τη χρονιά που κλείνει. Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, και με τεράστιες θυσίες της Ελληνικής κοινωνίας, θα επιτύχει εφέτος, νωρίτερα από τις προβλέψεις, πρωτογενές πλεόνασμα. Πλεόνασμα το οποίο, σε διαρθρωτικούς όρους, είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Πλεόνασμα σημαντικό, το οποίο οφείλεται στην επίτευξη των στόχων στο σκέλος των εσόδων και στην υπέρβαση αυτών στο σκέλος των δαπανών. Πλεόνασμα βιώσιμο, αφού, μεταξύ άλλων, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι επιστροφές φόρων, βασικοί πυλώνες ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, διαμορφώθηκαν, τελικά, στο ύψος του Προϋπολογισμού, υψηλότερα από το 2012».

-Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 52,91 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 328 εκατ. ευρώ ή 0,6% έναντι του αναθεωρημένου στόχου. Η υστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στα μειωμένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το Δεκέμβριο και προέρχεται από την καθυστέρηση απόδοσης εσόδων από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτιμάται ότι θα αποδοθούν στους πρώτους μήνες του 2014.

-Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 48,33 δισ. ευρώ, 233 εκατ. ευρώ ή 0,5% υψηλότερα έναντι των εκτιμήσεων πραγματοποιήσεων του 2013.

-Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 44,339 δισ. ευρώ και υστέρησε οριακά κατά 64 εκατ. ευρώ ή -0,1% έναντι των εκτιμήσεων πραγματοποιήσεων του 2013.

-Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 2,81 δισ. ευρώ υστερώντας κατά 82 εκατ. ευρώ ή 2,8% έναντι του στόχου. Επιπλέον του ποσού αυτού έχουν επιστραφεί 642 εκατ. ευρώ που αφορούν επιστροφές φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών.

-Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 58,26 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου (59,32 δισ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 51,6 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του αναθεωρημένου στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 781 εκατ. ευρώ.

-Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 9,8 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 16,1%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 3,47 δισ. ευρώ ή ποσοστό 7,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 6,1 δισ. ευρώ ή ποσοστό 50,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

sofokleousin.gr


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!