Με το εν λόγω μέτρο δεν συμφωνούν ούτε το υπουργείο Υγείας, ούτε ο ΕΟΦ, ωστόσο το υπουργείο Ανάπτυξης επικαλούμενο έκθεση του ΟΟΣΑ που κάνει λόγο για στρεβλώσεις στην αγορά είναι έτοιμο να νομοθετήσει το αργότερο μέχρι τις αρχές Φλεβάρη προκειμένου να βγουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στην ελεύθερη αγορά.
Σε έρευνα που έγινε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο διαπιστώθηκε ότι σε χώρες όπου τα φάρμακα αυτά πωλούνται στην ελεύθερη αγορά, η τιμή τους είναι διπλάσια σε σχέση με την Ελλάδα. Επί παραδείγματι, αντιφλεγμονώδης αλοιφή στην Ελλάδα πωλείται με 4,98 ευρώ, ενώ στην Ιταλία 11,90 ευρώ. Aντιβηχικό σιρόπι στη χώρα μας κοστίζει 4,93 ευρώ, ενώ στην Ιταλία 9,50 ευρώ.
Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει απόφαση για αύξηση του αριθμού των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αυτών δηλαδή που δεν αποζημιώνονται από τα ταμεία με στόχο να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη.
Στην απόφαση προβλέπεται ότι σε περίπτωση που ένα φάρμακο κυκλοφορεί ως μη συνταγογραφούμενο σε πέντε χώρες της Ευρώπης, αυτομάτως θα εντάσσεται στην ίδια κατηγορία και στην Ελλάδα.
Εκτός από τις αυξήσεις στις τιμές, οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι η πώληση των φαρμάκων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ ενέχει κινδύνους για την δημόσια υγεία. Γι' αυτό τον λόγο ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσουν.