Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημαίνει ευθύνη ως προς την λειτουργία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για φέτος αυτό θα είναι δικό μας "προνόμιο"...
Από την τελευταία φορά που η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ, έχουν περάσει 10 χρόνια.
Η Προεδρία του 2003 είχε θέση ως προτεραιότητα τη διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια και άσκησε πίεση για σαφή δέσμευση της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Τι έγινε όμως αυτήν την δεκαετία;
-Μέσα σε δέκα χρόνια οι άνεργοι έφτασαν τους 1.345.387. Από 9,7% το 2003 (περίπου 400.000 άνεργοι), ο δείκτης της έλλειψης απασχόλησης εκτοξεύτηκε περίπου στο 27% στα τέλη του '13.
-O πληθωρισμός επίσης χτύπησε κόκκινο αφού από 3,4% το 2003, έφτασε στο -0,4% στα τέλη της δεκαετίας.
-Το 2003 το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα έφτανε μόλις τα 168 δισ. ευρώ. Μέσα σε λίγα χρόνια το κοντέρ έγραψε 349 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη θέση με το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Το 2003 "πακέτο" συνολικού κόστους 1,5 δισ. ευρώ, περιελάμβανε ευνοϊκές ρυθμίσεις για αγρότες, χαμηλοσυνταξιούχους και ευαίσθητες κοινωνικές κατηγορίες, ενώ λαμβάνονταν μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Σήμερα, με την οικονομική κρίση έχουν ανατραπεί όλα, και με μια σειρά ατελείωτων μέτρων που έχουν ληφθεί οι πολίτες βρίσκονται πλέον στα όριά τους.
Δηλαδή τα επόμενα χρόνια τι να περιμένουμε;
Παρ'όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση τόνισε πως αποσκοπεί σε μία επιτυχημένη Προεδρία που θα ενισχύσει περαιτέρω το κύρος της χώρας μας στο εξωτερικό. Κυριότερες προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας είναι η αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της ανεργίας των νέων και η αύξηση των διαθέσιμων πιστώσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο πρωθυπουργός της χώρας μας δήλωσε ότι "θα είναι μία προεδρία ελπίδας για την Ευρώπη και ότι η χώρα μας αναλαμβάνει με θετικές προοπτικές και έχοντας πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013".
Πανηγύρια χωρίς λόγο; Γίναμε πρόεδροι των τυράννων μας;