tromaktiko: Ο πρόεδρος συντάχθηκε με την κυβέρνηση

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Ο πρόεδρος συντάχθηκε με την κυβέρνηση



Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας έλαβε χθες μια νομική κρίση ότι ο προϋπολογισμός της χώρας για το 2014 δεν είναι... αντισυνταγματικός και δεν σχεδιάζει να στείλει το αμφιλεγόμενο αυτό νομοθέτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως είχε πράξει πέρυσι, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα.

Το πορτογαλικό ΣΔ ωστόσο είναι πιθανό να εξετάσει ορισμένες από τις περικοπές οι οποίες προβλέπονται από τον προϋπολογισμό ούτως ή άλλως και να ακυρώσει ορισμένα από τα μέτρα που εμπεριέχονται σε αυτόν, περιπλέκοντας εκ νέου τα σχέδια της κεντροδεξιάς κυβέρνησης να βγει από το πρόγραμμα στήριξης της πορτογαλικής οικονομίας φέτος. Όμως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο με την εξέλιξη αυτή μοιάζει να εξασφαλίζει την υποστήριξη της προεδρίας, γεγονός που εξασθενίζει τη θέση των πολέμιων των πολιτικών λιτότητας.

Τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δεσμευτεί να αμφισβητήσουν νομικά τον προϋπολογισμό και ειδικά τις περικοπές μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα. Το ΣΔ είχε ήδη κρίνει αντισυνταγματικά τέτοια μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια.

«Η νομική κρίση που είχε ζητήσει ο πρόεδρος δεν καταδεικνύει ότι υπάρχει κάποια αντισυνταγματική διάταξη στον προϋπολογισμό», είπε ο εκπρόσωπος του Πορτογάλου προέδρου στο πρώτο σχόλιό του αφού ο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα επικύρωσε το νομοθέτημα αυτό υπογράφοντάς το την Τρίτη.

«Ο πρόεδρος δεν μπορεί να πει ότι δεν θα στείλει σε καμιά περίπτωση τον προϋπολογισμό στο (Συνταγματικό) Δικαστήριο, διότι αυτό είναι δικαίωμά του, αλλά αυτή τη στιγμή όλα καταδεικνύουν ότι δεν πρόκειται να το πράξει».

Πριν από ένα χρόνο, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας είχε μεν επικυρώσει τον προϋπολογισμό, αλλά είχε ταυτόχρονα ζητήσει από το ΣΔ να αποφανθεί σχετικά με το εάν συμμορφώνεται προς το Σύνταγμα.

Μόλις τον περασμένο μήνα το δικαστήριο είχε απορρίψει ένα μέτρο που προέβλεπε περικοπές στις συντάξεις του δημοσίου καταφέρνοντας νέο πλήγμα στα σχέδια της κυβέρνησης να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, αναγκάζοντας την κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο να αναζητήσει εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα.

Το ΣΔ ενδέχεται να απορρίψει κι άλλα παρόμοια μέτρα φέτος, περιλαμβανομένων των μειώσεων των μισθών του δημοσίου για την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός προβλέπει την μείωση του δημοσίου ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ φέτος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!