tromaktiko: Ευρωπαϊκή «εξεταστική» για την τρόικα

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ευρωπαϊκή «εξεταστική» για την τρόικα



Υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους, ως την μόνη λύση για την χώρα μας, τάχθηκε ο Λίεμ Χόαμ Νγκονκ, ένας εκ των... εισηγητών της «εξεταστικής επιτροπής» για τα πεπραγμένα της τρόικα στο ευρωκοινοβούλιο, προερχόμενος από την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

«Αν δεν γίνει αναδιάρθρωση, θα έχετε πολιτικές λιτότητας επί δεκαετίες και ο κόσμος δεν το αντέχει», είπε, μιλώντας χθες σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής στην αίθουσα της Γερουσίας.

Χάθηκαν στην... μετάφραση

Στο μεταξύ, τα βλέμματα τράβηξε το «επεισόδιο» που δημιουργήθηκε όταν ο Οτμαρ Κάρρας αναφέρθηκε στο ραντεβού που είχε με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Στρασβούργο, για να πει ότι ενώ επί μία ώρα τον ρωτούσαν ποιοι είναι οι στόχοι του, ποιες οι προτάσεις του, τι μπορεί να κάνει καλύτερα, εκείνος «δεν έλεγε τίποτα».

«Το μόνο που έλεγε είναι ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλει να δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στην επιτροπή μας. Ένα μεταφραστικό λάθος, που απέδωσε το όνομα του κ.Τσίπρα ως «Κύπρος» (σ.σ. στα γερμανικά προφέρεται με τον ίδιο τρόπο), προκάλεσε μεν σύγχυση στους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση αλλά και την μη αντίδραση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή.

Η αντίδραση ήρθε σφοδρότατη, αμέσως αφού διευκρινίστηκε τι είχε ειπωθεί, με κοινή δήλωση των Ν. Χουντή, Π. Λαφαζάνη, Θ. Δρίτσα και Νάντιας Βαλαβάνη, με την οποία χαρακτήριζαν «ψευδείς και συκοφαντικούς» τους ισχυρισμούς του κ. Κάρρας σε βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως «τους ανυπόστατους αυτούς ισχυρισμούς δεν υιοθέτησε ο έτερος των συνεισηγητών στο γεύμα των ευρωβουλευτών με το προεδρείο του ελληνικού κοινοβουλίου».

«Ερωτηματικά γεννούν οι ψευδείς και συκοφαντικοί ισχυρισμοί του κ. Κάρας σε βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σήμερα στη συνεδρίαση της επιτροπής με την αντιπροσωπεία του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ο κ. Κάρας, εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, δηλαδή του κόμματος της κας Μέρκελ και του κου Σαμαρά στην Επιτροπή, ισχυρίστηκε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνεισηγητές ζητούσε προτάσεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έπαιρνε απαντήσεις», λένε, σημειώνοντας με νόημα ότι «τους απαράδεκτους αυτούς ισχυρισμούς δεν μπορούσε να πιστέψει ούτε η μεταφράστρια η οποία υπέθεσε ότι δεν αφορούν τον κ. Τσίπρα αλλά την Κύπρο», αλλά και πως δεν τους υιοθέτησε ούτε ο έτερος των συνεισηγητών στο γεύμα των ευρωβουλευτών με το προεδρείο του ελληνικού κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζοντας ότι «στη συγκεκριμένη συνάντηση παραδόθηκε στην επιτροπή ένα εκτενές και αναλυτικό κείμενο συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στη δουλειά της επιτροπής», καθώς και ότι «μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η επιτροπή θα συναντήσει στην Ελλάδα και οργανώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης», καταλήγουν λέγοντας ότι «αυτοί οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί του ομοϊδεάτη της κ. Μέρκελ και του κ. Σαμαρά, δεν πρόκειται να εμποδίσουν την έρευνα που ξεκίνησε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και θα είναι κόλαφος για τα μνημόνια και τους υποστηρικτές της Τρόικα».

«Η τρόικα είναι πιστόλι στον κρόταφο»

Νωρίτερα, ο Λίεμ Χόαμ Νγκονκ είχε υποστηρίξει ότι «στην Ευρώπη υπάρχει η αίσθηση ότι οι προτάσεις της τρόικα δεν οδήγησαν πουθενά και ελήφθησαν αποφάσεις που δεν οδήγησαν σε περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο». Εκεί απέδωσε και τη διερεύνηση της επιτροπής τους.

«Θέλουμε να βελτιώσουμε τη Δημοκρατία στην Ευρώπη και γνωρίζουμε ότι η αίσθηση πολλών Ελλήνων είναι ότι η κυβέρνηση έδρασε και πήρε αποφάσεις με το πιστόλι στον κρόταφο», είπε, ζητώντας την ανάλυση των Ελλήνων βουλευτών για τις δράσεις της τρόικα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της έρευνας Ότμαρ Κάρρας (από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), αφού διευκρίνισε ότι «στόχος μας είναι η διερεύνηση της Δημοκρατικής νομιμοποίησης στην εντολή – έργο και υλοποίηση των προτάσεων της τρόικας», υποστήριξε και εκείνος ότι βρίσκονται στην Ελλάδα για να ακούσουν και να μάθουν αν υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση.

«Είναι σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε πώς οι επιτροπές σας και το κοινοβούλιο συμμετείχε στην υλοποίηση των προγραμμάτων και πώς διαμορφώθηκε η εντολή της τρόικας», είπε, εξηγώντας πάντως ότι η εντολή τους δεν περιορίζεται στην Ελλάδα αλλά εκτείνεται εν γένει στην παρουσία της τρόικα στις χώρες με προγράμματα, τονίζοντας ότι στόχος είναι να ακούσουν τους Έλληνες βουλευτές και όχι να τους μιλήσουν.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!