tromaktiko: Κόβουν φάρμακα λόγω κρίσης

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Κόβουν φάρμακα λόγω κρίσης



Κόβουν φάρμακα, μειώνουν τις δόσεις ή αποφασίζουν να μην ακολουθήσουν την αγωγή που τους έχει δώσει ο γιατρός τους.

Άνθρωποι που είχαν σταθεροποιήσει την κατάσταση της υγείας τους με φαρμακευτική αγωγή την οποία ακολουθούν επί σειρά ετών, λόγω της αδυναμίας να πληρώνουν την ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή στα φάρμακα, φτάνουν στο σημείο να παίζουν οι ίδιοι το ρόλο του γιατρού, αποφασίζοντας ποια φάρμακα θα κόψουν ή να ελαττώσουν τη δοσολογία.

Το γεγονός επιβεβαιώνουν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Στεφανάκης και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Βαρδιάμπασης.

Η τακτική αυτή βέβαια μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία του ασθενούς και μπορεί να τον οδηγήσει πολλά βήματα πίσω.

Ο κ. Βαρδιάμπασης σημειώνει: «Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να αγοράσουν τα φάρμακά τους ή αυθαίρετα αποφασίζουν να κόψουν κάποια ή μειώνουν τη δοσολογία κάποιου φαρμάκου, προκειμένου να κάνουν κάποια οικονομία.

Αυτό αφορά κυρίως ασθενείς με προβλήματα υπέρτασης ή με την καρδιά τους. Παίρνουν για παράδειγμα ένα μείγμα υπερτασικών φαρμάκων και φαρμάκων κατά της χοληστερίνης και πολλές φορές αποφασίζει κάποιος ότι το φάρμακο που δεν έχει άμεσο αντίκτυπο, που δεν αισθάνεται τα αποτελέσματά του δηλαδή άμεσα, μπορεί να παίρνει το μισό. Αυτό όμως είναι πολύ επικίνδυνο, διότι τα αποτελέσματα δεν τα καταλαβαίνουμε αμέσως, αλλά εκ των υστέρων και πολλές φορές μάλλον απορυθμίζουν την κατάσταση της υγείας τους και θα χρειαστεί να ξαναπάνε στο γιατρό ή να νοσηλευτούν. Έτσι προκαλούνται περισσότερα έξοδα στο κράτος το οποίο πάει να γλυτώσει κάποια χρήματα από τα έξοδα της φαρμακευτικής δαπάνης και τα ξαναπληρώνει ως έξοδα νοσηλείας. Επομένως δεν έχει νόημα η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα».

Εδώ και δυο χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο αυτό τονίζει από την πλευρά του ο κ. Στεφανάκης. «Κάνουν μόνοι τους μια εκτίμηση σχετικά με το ποιο φάρμακο είναι απαραίτητο και πιο λιγότερο απαραίτητο, κάτι που δεν είναι ασφαλές και πολλές φορές εμείς οι γιατροί το μαθαίνουμε εκ των υστέρων, όταν μας το λένε.

Θα πρέπει να μας ρωτάνε οι ασθενείς και ίσως καταφέρουμε να βρούμε μια λύση, αλλιώς υποεκτιμούν τη θεραπεία».

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

Αγανάκτηση και οργή έχει προκαλέσει στους φαρμακοποιούς της χώρας η επιμονή του υπουργείου Ανάπτυξης να προωθήσει την διεύρυνση των σημείων πώλησης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων, εκτός φαρμακείου.

Σίγουρα θα υπάρξουν κινητοποιήσεις πανελλαδικά, αν επιμείνει το υπουργείο, τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, κ. Βαρδιάμπασης.

«Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι φάρμακα την τιμή των οποίων αποφασίζει ο ΕΟΦ με δελτίο τιμών δυο φορές το χρόνο. Αν το κράτος θέλει να μειώσει τις τιμές, αφού αυτό το ίδιο τις αποφασίζει αυτό μπορεί να τις μειώσει κιόλας, δεν χρειάζεται να πωλούνται παντού τα φάρμακα για να πέσουν οι τιμές.

Το να πουλάει ο οποιοσδήποτε φάρμακα άλλωστε είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ο φαρμακοποιός ενημερώνει τον ασθενή, μπορεί να τον ρωτήσει ο ασθενής οποιαδήποτε απορία έχει και να του δώσει μια συμβουλή. Αν το πάρεις από ένα βενζινάδικο δεν υπάρχει κανείς να σε ενημερώσει», δηλώνει ο ίδιος .

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του κάνει λόγο «για κυβερνητικές λύσεις που καταστρέφουν 12.000 φαρμακεία και 30.000 οικογένειες που ζουν γύρω από αυτά, ενώ παράλληλα ευνοούν και ενισχύουν 4-5 αλυσίδες σούπερ μάρκετ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το υπουργείο Υγείας δέχεται πιέσεις από την Τρόικα για αλλαγές σε ότι αφορά στο ποσοστό κέρδους, τα ΜΥΣΥΦΑ, την τιμή τους, τα πληθυσμιακά κριτήρια λειτουργίας αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Το υπουργείο Ανάπτυξης από την πλευρά του, επιθυμεί να περιέλθουν στην αρμοδιότητά του τα ΜΥΣυΦΑ, προκειμένου να απελευθερωθούν οι τιμές τους, αλλά και τα δίκτυα διανομής τους.

Οι φαρμακοποιοί κατηγορούν τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ότι αγνοεί το αρμόδιο υπουργείο υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, εμμένοντας στην εμπορική διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ.

«Τα έωλα επιχειρήματα για το δήθεν συμφέρον του καταναλωτή καταρρίπτονται από την ίδια την έκθεση του ΟΟΣΑ που επικαλείται ως Ευαγγέλιο, αλλά και από την ίδια την πραγματικότητα που έχουν ζήσει όσοι Έλληνες έτυχε να προμηθευτούν φάρμακα στο εξωτερικό», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΠΦΣ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!