tromaktiko: Μίκα Ιατρίδη: «Το Λιμενικό Σώμα κάνει τη δουλειά του, ώρα να την κάνει και η Κυβέρνηση»

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Μίκα Ιατρίδη: «Το Λιμενικό Σώμα κάνει τη δουλειά του, ώρα να την κάνει και η Κυβέρνηση»



«Εδώ δεν έχουμε τα απαραίτητα εφόδια για την υγειονομική περίθαλψη των ίδιων των μόνιμων κατοίκων, των ίδιων των νησιωτών, πως θα προχωρήσουμε στη δημιουργία κέντρων...
παράνομων μεταναστών στα νησιά μας;» σημείωσε η Μίκα Ιατρίδη - εκφράζοντας παράλληλα την κατηγορηματική αντίθεση της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο - στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον Υπουργό Ναυτιλίας, τον Αρχηγό και υπηρεσιακούς παράγοντες του Λιμενικού Σώματος.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος των μεταναστευτικών ροών και αναρωτήθηκε γιατί η FRONTEX μειώνει την οικονομική της στήριξη και ενίσχυση, την ίδια στιγμή που η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται. Επιπλέον, η Μίκα Ιατρίδη επεσήμανε στον παριστάμενο Υπουργό, ότι πρέπει η κυβέρνηση να δει τα ζητήματα της Συνθήκης Σένγκεν και του Δουβλίνου σε σχέση με το μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο επιβαρύνει υπέρμετρα τη χώρα μας.

Στη συνέχεια, η Μίκα Ιατρίδη, υποστήριξε ότι «το Λιμενικό Σώμα θα πρέπει να ενισχυθεί, γιατί δεν είναι δυνατόν στα περισσότερα νησιά να έχουμε ένα ή δύο σκάφη, τα οποία προσπαθούν να επιχειρήσουν. Έχουμε αντιμετωπίσει πάρα πολλές φορές παρόμοια γεγονότα, δηλαδή, το ένα σκάφος του Λιμενικού να φεύγει π.χ. από τη Ρόδο, να πηγαίνει στη Σύμη και να προσπαθεί να καλύψει όλη την ευρύτερη περιοχή».

Ακολουθούν σημεία της παρέμβασης:

Θα ήθελα να πω πως είναι αναμφισβήτητο το γεγονός και το τόνισαν όλα τα στελέχη του Λιμενικού πως το συμβάν είναι τραγικό, να πνίγονται μικρά παιδιά με τους γονείς τους και ενήλικες στην προσπάθειά τους να μπορέσουν να βρουν μια καλύτερη τύχη.

Ο δικός μας ο ρόλος, ο ρόλος των βουλευτών θεωρώ πως πρέπει να απέχει από το στήσιμο οποιασδήποτε διαδικασίας λαϊκού δικαστηρίου, και για το περιστατικό στο Φαρμακονήσι θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Το ζήτημα που πρέπει να δούμε είναι εάν και κατά πόσο και πως μπορεί η ελληνική πολιτεία μαζί με την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, διότι δεν είναι ένα θέμα το οποίο αφορά μόνο εμάς αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της.

Η δική μου περιοχή, τα Δωδεκάνησα, από το ακριτικό Καστελόριζο μέχρι και το Φαρμακονήσι όπου είχαμε αυτά τα περιστατικά και τα έχουμε καθημερινά δεν είναι απλά το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, είναι το ανατολικότερο άκρο της ίδιας της Ευρώπης.

Γεννιούνται ερωτήματα και θα πρέπει να τα δούμε, ώστε να έχουμε περισσότερες απαντήσεις και στα ζητήματα στα οποία αναφερθήκατε προηγουμένως, όπως για ποιο λόγο συνεχώς τείνει να φθίνει η οικονομική στήριξη και ενίσχυση από την FRONTEX, όταν η οικονομική κατάσταση της χώρας μας είναι δεδομένη.

Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός, ότι το Λιμενικό Σώμα θα πρέπει να ενισχυθεί, γιατί δεν είναι δυνατόν στα περισσότερα νησιά να έχουμε ένα ή δύο σκάφη, τα οποία προσπαθούν να επιχειρήσουν. Έχουμε αντιμετωπίσει πάρα πολλές φορές παρόμοια γεγονότα, δηλαδή, το ένα σκάφος του Λιμενικού να φεύγει π.χ. από τη Ρόδο, να πηγαίνει στη Σύμη και να προσπαθεί να καλύψει όλη την ευρύτερη περιοχή.

Άρα, θα πρέπει η πολιτεία, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο να απαντήσουν και να δουν με σοβαρότητα και τη στελέχωση του Λιμενικού Σώματος και τη δική σας θωράκιση. Παράλληλα, όπως είπα προηγουμένως θα πρέπει να δούμε και η FRONTEX τι κάνει σε αυτό.

Για μας τους νησιώτες θα πρέπει να τονιστεί, ότι μας έχετε βοηθήσει και σώζετε καθημερινά ζώνες. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είχε ακουστεί, όμως το ξέρουμε. Μου έχει τύχει πάρα πολλές φορές να είμαι παρούσα σε διασώσεις νεογνών με οκτώ και εννέα μποφόρ, όπου είτε τα πλοία της γραμμής κάποια ταχύπλοα είτε εσείς οι ίδιοι με την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση η οποία σας διακρίνει, να μας βοηθάτε και να βοηθάτε την ακριτική νησιωτική Ελλάδα.

Όσοι γνωρίζουν τις συνθήκες, οι οποίες επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και ειδικότερα στο Φαρμακονήσι, μπορούν και ξέρουν πόσο δύσκολα είναι πολλές φορές τα πράγματα.

Από κει και πέρα εμείς ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ από την πρώτη στιγμή έχουμε πει, ότι καλό θα ήταν εφόσον έχει ξεκινήσει όλη η διαδικασία, αλλά δυστυχώς χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, να δοθεί στη δημοσιότητα όλο το υλικό, το οποίο, ενδεχομένως, υπάρχει. Νομίζω, ότι αυτό εάν υπήρχε, καλό θα ήταν να δοθεί στη δημοσιότητα.

Επομένως, η ενίσχυση είναι απαραίτητη προϋπόθεση, κύριε Υπουργέ, και παράλληλα θα πρέπει τα συναρμόδια Υπουργεία να μας απαντήσουν, επειδή αναφέρθηκε προηγουμένως ότι κρατάμε ανοιχτό το παραθυράκι των παράνομων μεταναστών και αλλοδαπών, οι οποίοι είναι άνθρωποι που προσπαθούν να βρουν την τύχη τους σε άλλες χώρες.

Εάν θα βοηθήσουν τα κέντρα προσωρινής κράτησης στα νησιά, εγώ έχω τοποθετηθεί δημόσια σαν βουλευτής Δωδεκανήσου, ότι τα δικά μας νησιά και τη δική μας περιοχή δεν μπορεί να την βοηθήσουν, εφόσον δεν έχουμε τα απαραίτητα εφόδια για την υγειονομική περίθαλψη των ίδιων των μόνιμων κατοίκων, των ίδιων των νησιωτών.

Πώς, λοιπόν, είναι δυνατόν να συνεχίσει το Λιμενικό Σώμα να έρχεται αντιμέτωπο με τέτοιες καταστάσεις είτε διάσωσης των νησιωτών είτε διάσωσης αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν άσυλο, χωρίς να έχουν, όμως, τα μέσα, αλλά να επιχειρούν με τρία άτομα πάνω σε ένα σκάφος σε μια τόσο μεγάλη περιοχή;

Τελικά, εφόσον η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε. τι θα γίνει με τα ζητήματα της Συνθήκης Σένγκεν και Δουβλίνου; Αυτά είναι τα βασικότερα θέματα τα οποία θα ήθελα να πω και να θίξω. Από κει και πέρα είναι πρωτίστως και κυρίως πολιτικό το ζήτημα για το πως θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση αυτόν το φαύλο κύκλο που έχει δημιουργηθεί από υγειονομικής περίθαλψης ως και διαφύλαξης αυτής της μεγάλης ακτογραμμής της Ελλάδας μας και του Αιγαίου.

Σας ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε να μας ενημερώσετε και σας ευχόμαστε να έχετε καλή δύναμη στη συνέχεια του έργου σας.


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!