tromaktiko: Γκ. Κρέμερ: Η Ελλάδα δεν είναι Ιρλανδία...

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Γκ. Κρέμερ: Η Ελλάδα δεν είναι Ιρλανδία...



Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιτύχει φέτος το κατόρθωμα της Ιρλανδίας και να επιστρέψει στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της εκφράζει... ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιόργκ Κρέμερ.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν για το 10ετές ομόλογο ήταν σχεδόν τριπλάσιες των προσδοκιών και άγγιξαν τα 14 δισ. ευρώ. Η απόδοση θα κινηθεί στο 3,54%. Μια μερίδα αναλυτών προβαίνει στην εκτίμηση ότι η ιρλανδική επιστροφή στις αγορές θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλες χώρες της κρίσης, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Ήδη υπάρχουν ενδείξεις μείωσης του επιτοκίου δανεισμού.

Άσχημες συνθήκες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Οι Financial Times θεωρούν επιτεύξιμο το στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει η χώρα στις αγορές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Με την άποψη αυτή διαφωνεί ο Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank. «Δεν θεωρώ διόλου ρεαλιστικό αυτόν τον στόχο. Δεν γνωρίζω κανέναν οικονομολόγο, κανέναν παρατηρητή ή ειδικό σε θέματα κεφαλαιαγορών που να πιστεύει πραγματικά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει φέτος στις αγορές. Δεν είναι διόλου ρεαλιστικό να βρει η Αθήνα αγοραστές για τα ομόλογά της», υποστηρίζει σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle ο γερμανός οικονομολόγος.

Θεωρητικά, διευκρινίζει ο Γιοργκ Κρέμερ, είναι δυνατή η επιστροφή των χωρών της κρίσης στις αγορές, «εφόσον κάνουν αυτά που έκαναν οι Ιρλανδοί», δηλαδή να διαμορφώσουν μια ανταγωνιστική οικονομία. «Υπάρχουν μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας που καταδεικνύουν ότι η Ιρλανδία προσφέρει εξαιρετικούς όρους ανάπτυξης στις επιχειρήσεις. Διαθέτει πολύ καλή δημόσια διοίκηση, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον δείκτη «doing business» της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οικονομικές συνθήκες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ισχύουν στην Ελλάδα είναι οι δεύτερες χειρότερες σε όλη την ΕΕ. Μάλιστα, σε κάποιους κλάδους, το πλαίσιο των συνθηκών που διαμορφώνει το κράτος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινείται στο χαμηλό επίπεδο των αναπτυσσομένων χωρών. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά της Ελλάδας με την Ιρλανδία», εκτιμά ο Γιοργκ Κρέμερ.

«Η Ιρλανδία έχει ένα ορθολογικότερο πολιτικό κλίμα»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει σε μια δραστική θεραπεία τη δημόσια διοίκηση και να προχωρήσει σε ανατροπές. «Θα έπρεπε να προωθήσει και άλλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως δεν νομίζω ότι θα υλοποιηθούν, καθώς συναντούν τη σθεναρή αντίσταση ομάδων συμφερόντων», λέει χαρακτηριστικά ο Γ. Κρέμερ παραπέμποντας στη δεύτερη μεγάλη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Ιρλανδίας που είναι η πολιτική κουλτούρα. «Η Ιρλανδία έχει ένα ορθολογικότερο πολιτικό κλίμα. Οι Ιρλανδοί είχαν αποδεχθεί τα σφάλματα που έκαναν στην οικονομία τους. Στην Ελλάδα το πολιτικό κλίμα είναι διαφορετικό. Οι Έλληνες αποδέχονται εν μέρει τις ευθύνες τους, αλλά ρίχνουν στον ξένο παράγοντα το μεγαλύτερο μέρος των σφαλμάτων. Αυτές οι καταστάσεις αποτρέπουν φυσικά τους επενδυτές. Η Ιρλανδία είναι λοιπόν το απολύτως θετικό παράδειγμα, το οποίο θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, αλλά εφόσον προχωρήσουν σε επώδυνες αλλαγές, τις οποίες εγώ δεν θεωρώ πιθανές στην περίπτωση της Ελλάδας», τονίζει ο οικονομολόγος.

Πιθανό το σενάριο ενός τρίτου πακέτου

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ο Γιοργκ Κρέμερ εκτιμά ότι είναι δύσκολα διαχειρίσιμο μακροπρόθεσμα, εφόσον αποτελεί το 175% του ΑΕΠ. Το δεύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με το γερμανό οικονομολόγο, είναι ότι σχεδόν τα 4/5 του χρέους βρίσκεται στα χέρια άλλων κρατών και του ESM. Τα δεδομένα δεν συνηγορούν υπέρ ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο να περάσει πολιτικά στις χώρες των δανειστών. Ο Γιοργκ Κρέμερ θεωρεί πιο πιθανό το σενάριο ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας προκειμένου να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά της κενά το 2014 και 2015.
kerdos.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!