tromaktiko: Εντείνονται οι προεκλογικές διαβουλεύσεις στο δήμο Ρεθύμνου

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Εντείνονται οι προεκλογικές διαβουλεύσεις στο δήμο Ρεθύμνου



Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις σε όλα τα «στρατόπεδα» για τις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ρεθύμνου.

Ο νυν δήμαρχος, Γιώργος Μαρινάκης είναι μέχρι στιγμής ο μόνος που θεωρείται βέβαιος υποψήφιος δήμαρχος για τις εκλογές του Μαΐου, ενώ σχεδόν βέβαιο – καθώς μένουν ακόμα οι επίσημες ανακοινώσεις – θεωρείται πως υποψήφιος με τη στήριξη του ΚΚΕ θα είναι ο δημοτικός σύμβουλος, Μανούσος Μανουσογιάννης. Στις υπόλοιπες πλευρές, εξακολουθούν να γίνονται διαβουλεύσεις για τη μορφή και τις «συμμαχίες» των συνδυασμών, αλλά και για τα πρόσωπα των επικεφαλής.

Η ΝΟΔΕ Ρεθύμνου εξακολουθεί να κάνει συζητήσεις για το εάν θα συγκροτηθεί συνδυασμός με επικεφαλής τον οποίο θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία. Ο Νίκος Μαλλιαρός και ο Γιώργος Γιακουμάκης έχουν εδώ και μέρες απαντήσει αρνητικά, ενώ οι πληροφορίες θέλουν να γίνονται συζητήσεις με άλλα στελέχη, των οποίων η απάντηση εκκρεμεί. Τις τελευταίες ημέρες στο παρασκήνιο ακούγεται το όνομα του κ. Θοδωρή Νίνου, με τον οποίο υπάρχουν επαφές με τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Νίνος σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης εξέφρασε την επιθυμία του να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία για το δήμο Ρεθύμνου, χωρίς να ανακοινώσει ουσιαστικά υποψηφιότητα.

Σε ό,τι αφορά στη σύμπραξη που έχει προκύψει ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΕΠΑΜ και της πρωτοβουλίας Ταταράκη δεν υπάρχουν ακόμα οριστικές αποφάσεις για τον επικεφαλής, θέμα το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σήμερα θα γίνει μία συνάντηση στην οποία θα κατατεθούν προτάσεις και ονόματα από όλες τις πλευρές για να προχωρήσει η διαδικασία της επιλογής. Πάντως, αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν γίνει και η λαϊκή συνέλευση που έχει εξαγγελθεί για τα μέσα Φεβρουαρίου.

ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΚΟ ΝΙΝΟ

Την πρόθεση του να είναι «παρών» στις εκλογές εξέφρασε χθες ο δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Νίνος, ο οποίος όμως δεν ξεκαθάρισε εάν τελικά αυτό γίνει πραγματικότητα. Ουσιαστικά, ο δημοτικός σύμβουλος που έχει θητεύσει επί δεκαετίες στην τοπική αυτοδιοίκηση του Ρεθύμνου θέλησε να θέσει ορισμένες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του στις εκλογές του Μαΐου, για τις οποίες – είπε – πως εάν δεν πληρωθούν, τότε δεν αποκλείεται να μην είναι υποψήφιος.

Ο κ. Νίνος αναφέρθηκε στο πως ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να είναι ο δήμος Ρεθύμνου και υποστήριξε ότι πολλοί ρεθυμνιώτες συμφωνούν με τις απόψεις του. «Έχουμε μιλήσει με πολλούς συμπολίτες σχετικά με τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Υπάρχει ένας ισχυρός κοινός παρανομαστής σε αυτές τις συζητήσεις: ότι χρειάζεται αλλαγή στο δήμο, ότι υπάρχει μία προτεραιότητα στο δήμο και στα θέματά του και μία “απόσταση” από τα κόμμα, ότι όλοι περιμένουν κάτι να γίνει με το δήμο μας και ότι όλοι πιστεύουμε στο καλύτερο μέλλον του τόπου μας και είναι απογοητευμένοι από τη σημερινή δύσκολη καθημερινότητα μας».

Ο ίδιος τόνισε πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός συνδυασμού με τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται είναι να βρεθούν οι άνθρωποι που θα συμμετέχουν και έκανε κάλεσμα στους ρεθυμνιώτες να συμμετέχουν στην προσπάθεια και στον προβληματισμό του. Ωστόσο, δεν απέκλεισε τη συμμετοχή του σε κάποιο άλλο ψηφοδέλτιο «με τις σωστές προδιαγραφές».

«Το ζητούμενο δεν είναι να είμαι εγώ υποψήφιος δήμαρχος. Δεν θα απέκλεια εάν υπήρχε ένας συνδυασμός που να βάζει μπροστά την πόλη και τα προβλήματά της, να μην έχει εξάρτηση και βαρίδια από πουθενά, δεν έχω αντίρρηση να είμαι ο δεύτερος ή ο τρίτος. Οφείλω να πω ότι αν ακόμα δεν μπορέσω να κάνω συνδυασμό ή δεν βρεθεί συνδυασμός στον οποίο να μπορώ να ενταχθώ, δεν θα είναι τίποτα τρομερό να πάω και σπίτι μου. Εμένα η αγωνία μου και το άγχος μου είναι πως αυτές οι δημοτικές αρχές θα δώσουν απαντήσεις στην αγωνία και τον προβληματισμό των πολιτών», είπε ο κ. Νίνος.

Ο ίδιος ρωτήθηκε εάν έχει κάνει επαφές με άλλες δυνάμεις και φορείς, με τη ΝΟΔΕ, την πρωτοβουλία Ταταράκη και το ΣΥΡΙΖΑ. Απάντησε πως δεν επιθυμεί στήριξη από κομματικό φορέα, λέγοντας: «Έχω πει πως με τα κόμματα, όχι μόνο με τη ΝΟΔΕ, δεν έχω κουβεντιάσει και δεν θέλω να το κάνω. Εγώ θέλω να γίνει ένας συνδυασμός, είτε από μένα είτε από άλλους, να μην είναι από κόμματα. Το αν μετά τα κόμματα πουν πως στηρίζουν τον συνδυασμό, εμένα δε με ενοχλεί».

Για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητων Ελλήνων, ΕΠΑΜ και Γ. Ταταράκη και για το εάν υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης του ίδιου υποστήριξε: «Συζητήσεις έχω κάνει με τον κ. Ταταράκη κυρίως. Με τους υπόλοιπους δεν έχουν γίνει επίσημες συζητήσεις. Αν μου επιτρέπετε να κάνω μία εκτίμηση, πιστεύω ότι αυτό που φαίνεται δεν είναι αυτό που θα γίνει. Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες, θα δούμε άλλα πράγματα διαφορετικά. Επομένως, δεν έχει νόημα να το συζητάμε ακόμα».

ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Στη στάση που θα τηρήσει το τοπικό ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αναφέρθηκε ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του κινήματος, Γιάννης Λίτινας. Ο ίδιος τόνισε πως επίσημο χρίσμα δεν πρόκειται να δοθεί, αλλά και ότι στήριξη επίσημα δεν θα εκφραστεί εκτός κι αυτή ζητηθεί τον επικεφαλής κάποιου συνδυασμού.

«Το ΠΑΣΟΚ τοπικά έχουμε αποφασίσει να μην δώσουμε χρίσμα σε κανέναν υποψήφιο. Θα παρέχουμε στήριξη, όπου αυτή μας ζητηθεί από τους επικεφαλής και μόνο αν αυτή μας ζητηθεί. Βέβαια, αυτό που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί είναι τη συμμετοχή των ανθρώπων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ στους συνδυασμούς. Αυτό είναι κάτι που ορθώς θα γίνει και δείχνει και τη συμμετοχή των ανθρώπων από το χώρο στα όργανα της αυτοδιοίκησης. Η αυτοδιοίκηση ήταν προνομιακός χώρος για το ΠΑΣΟΚ, όπου πάντα χάραζε πορεία. Ούτε η ΝΔ ούτε η αριστερά στήριζαν την αυτοδιοίκηση. Η αυτοδιοίκηση ήταν ένας χώρος που το ΠΑΣΟΚ έβαζε τη σφραγίδα του. Το ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλά χρόνια θεωρεί ότι οι εκλογές της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι αποσυνδεδεμένες από τα κομματικά χρίσματα. Βεβαίως, οι ιδέες των κομμάτων πρέπει να επηρεάζουν τις προτάσεις που κατατίθενται στις τοπικές κοινωνίες, όμως οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να επιλέγουν πέρα από κομματικές γραμμές», είπε ο κ. Λίτινας.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να εξάρει το έργο της παράταξης του νυν δημάρχου, Γιώργου Μαρινάκη στο δήμο Ρεθύμνου, όταν ρωτήθηκε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM «Πρώτη Γραμμή», ενώ ως επιτυχημένο έκρινε και το έργο της παράταξης Αρναουτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης. «Θεωρώ ότι η διαχείριση που έγινε από το Γιώργο Μαρινάκη και την ομάδα του εν μέσω των δύσκολων καιρών ήταν από τις καλύτερες. Οφείλει η πρόταση του Γιώργου του Μαρινάκη να τύχει αποδοχής για την ολοκλήρωση του έργου του. Υπάρχουν έργα που είναι στη μέση, που είναι στο σχεδιασμό, που έχουν κατατεθεί. επομένως, αυτή η πενταετία της Τ.Α. θα έπρεπε να ολοκληρωθεί με τον Γ. Μαρινάκη και την ομάδα του επικεφαλής στο δήμο», είπε ακόμα, σχολιάζοντας και τη συνεργασία των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΕΠΑΜ και του Γ. Ταταράκη, λέγοντας πως είναι συνεργασία ευκαιριακή, λόγω μνημονίου.

«Δεν δίνουν καμία πρόταση για το δήμο. Μιλάμε μόνο για το αντιμνημόνιο. Επομένως, εάν δεν υπήρχε το μνημόνιο, αυτές οι δυνάμεις θα ήταν μαζί; Όχι. Άρα δεν νοιάζονται για τον τόπο, αλλά απλά να δείξουν κάτι. Με αυτές τις λογικές δεν μπορούμε να πάμε μπροστά», τόνισε.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!