tromaktiko: Ιρλανδικό μοντέλο για τη ρύθμιση των δανείων

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Ιρλανδικό μοντέλο για τη ρύθμιση των δανείων



Προς την υιοθέτηση του «ιρλανδικού μοντέλου» για τις οικογένειες υπό δανεισμό προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με την ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Ανάπτυξης και την ΕΛΣΤΑΤ να έχουν καταλήξει στη λίστα και τα ποσά των αποδεκτών δαπανών διαβίωσης που θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για τη ρύθμιση των δανείων...

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» η κυβέρνηση βάζει τον πήχη των αναγκαιών μηνιαίων εξόδων διαβίωσης μιας οικογένειας στα 1.000 ευρώ, περίπου. Το ποσό που θα περισσεύει από τα εισοδήματά της θα το διαθέτει στην τράπεζα ως έναντι της δόσης προκειμένου να μην «κοκκινίζει» το δάνειο.

Το ποσό αυτό των αναγκαίων μηνιαίων εξόδων διαβίωσης δεν θα είναι ίδιο για όλους, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» έχουν φτιαχτεί ξεχωριστές κατηγορίες νοικοκυριών, όπως πολίτης μέχρι 65 ετών, πολίτης άνω των 65, ζευγάρι χωρίς παιδιά, ζευγάρι με παιδί ηλικίας έως 16 ετών κλπ.

Στις απαραίτητες δαπάνες διαβίωσης βάσει των οποίων διαμορφώνεται το ο πήχης των αναγκαίων μηνιαίων εξόδων περιλαμβάνονται τα έξοδα διατροφής, στέγασης, μόρφωσης, ένδυσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επικοινωνίας, μεταφοράς, θέρμανσης, επισκευών και άλλων, όχι, όμως και οι δαπάνες για ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικά νοσοκομεία και διασκέδαση.

Με τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» τράπεζες και δανειολήπτες θα έχουν έναν μπούσουλα στις συζητήσεις που θα κάνουν για τη ρύθμιση των δανείων.

Παράλληλα, όπως αναφερει η ίδια πηγή η κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγές και στην πτωχευτική διαδικασία των επιχειρήσεων για να αντιμετωπιστούν οι δικαστικές εμπλοκές που βάζουν τα δάνεια στην κατηγορία των επονομαζόμενων «κόκκινων δανείων».

Συγκεκριμένα, το προσεχές διάστημα θα ενεργοποιηθεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και το οποίο θα είναι αρμόδιο για την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μεταξύ άλλων το συμβούλιο αυτό θα έχει αποστολή την τροποποίηση της νομοθεσίας με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών αποπληρωμής αλλά και τις δημιουργίας συμβουλευτικών υπηρεσιών για θέματα διαχείρισης οφειλών. Επίσης, θα εκτιμά κάθε χρόνο τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» και θα ορίζει το ποιος θεωρείται «συνεργάσιμος δανειολήπτης».

Σκοπός όλων των παρεμβάσεων αυτών θα είναι τράπεζες και δανειολήπτες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων, ώστε αυτά να αρχίσουν να «πρασινίζουν».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!