tromaktiko: Ιστορία γραμμένη ... στους τοίχους

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Ιστορία γραμμένη ... στους τοίχους



της Μαρίας Χαρίτου
Ανεβαίνοντας στο χωριό της Ροδιάς βρίσκεις ένα στέκι που την ιστορία του, την έχει στους τοίχους με μαύρο μαρκαδόρο. Η θέα που βλέπεις από την τζαμαρία είναι καταπληκτική.

Όμως αυτό που τραβάει την προσοχή είναι τα μηνύματα που αφήνουν οι πελάτες .Ξεκίνησε σαν αστείο πριν από 7 χρόνια τότε που ανέλαβε το μαγαζί ο τωρινός ιδιοκτήτης Παύλος Αυγουστάκης.

"Κάποιος φίλος που ήρθε στο μαγαζί , μου είπε να γράψει στον τοίχο για να θυμόμαστε την ημέρα που βρεθήκαμε. Στην αρχή μου φάνηκε περίεργο που το ζήτησε, αλλά δεν του χάλασα χατήρι. Από τότε κάθε φορά που έρχεται ένας πελάτης, ζητάει από μόνος του έναν μαρκαδόρο για να αφήσει κάτι..."μας λέει ο κύριος Παύλος.

Με τα χρόνια γεμίζουν οι τοίχοι, ακόμα και οι ξύλινες καρέκλες, τα κουφώματα των παραθύρων, μέχρι και τα διακοσμητικά που είναι κρεμασμένα.

Σε όποια επιφάνεια και αν κοιτάξεις υπάρχει κάτι γραμμένο. Έγινε μια γλυκειά συνήθεια, που γεννήθηκε από την ανάγκη να δηλώνουμε την παρουσία μας.

Κάτι σαν τα μηνύματα που χαράζουμε στην άμμο το καλοκαίρι... μόνο που εκείνα τα παίρνει το κύμα και χάνονται...

"Δεν έκανα καμία διαφήμιση, από στόμα σε στόμα μαθεύτηκε και έρχονται. Έχω πελάτη που ήρθε από τα Χανιά όπου ήταν για διακοπές, μόνο για να γράψει. Το περίεργο είναι ότι το ξέρουν και οι τουρίστες και έρχονται να πιούνε έναν καφέ για να γράψουν. Ένας Γάλλος έρχεται σχεδόν κάθε χρόνο και γράφει τις ημερομηνίες που κάνει διακοπές στην Ελλάδα.

Όλοι το ξέρουν σαν "στέκι του Παύλου" και όχι με την ονομασία του. Ένας Νορβηγός μου είπε μια φορά ότι του αρέσει να γράφει το όνομά του στα μέρη που γυρνάει. Νιώθει, με το να αφήνει την σφραγίδα του κάπου, σαν πολίτης του κόσμου". Έτσι νιώθει και ο ιδιοκτήτης. Σαν πολυταξιδεμένος άνθρωπος κι ας μην βγήκε σχεδόν ποτέ από την Ελλάδα.

Μαντινάδες, ιστορίες αγάπης, ονόματα, ημερομηνίες που δηλώνουν παρουσία, ευχές για καλή τύχη στον ιδιοκτήτη ... είναι μόνο μερικά απο τα μηνύματα που αφήνουν οι θαμώνες.

Ο κύριος Παύλος δεν τους χαλάει το χατήρι. Χαμογελάει και δίνει πρόθυμα τον μαρκαδόρο όταν του το ζητάνε. Αμερική, Αγγλία, Ελβετία, Γερμανία... ενωμένες σε μηνύματα αγάπης συνθέτουν τον "χάρτη" του τοίχου και είναι όμορφο να τον βλέπεις χωρίς διαφορές.

Αν ανέβεις στο χωριό της Ροδιάς, να περάσεις από εκεί και να απολαύσεις τη θέα. Ζήτα να γράψεις κάτι και ... την επόμενη φορά που θα ανέβεις ξανά ... θα ξέρεις ότι ήσουν και εσύ εκεί!



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!