tromaktiko: Η αστυνομία στα «ίχνη» του Ξηρού

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Η αστυνομία στα «ίχνη» του Ξηρού



Εδώ και καιρό σχεδίαζε να αποδράσει ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος έφτασε την Κυριακή στην Αθήνα με αυτοκίνητο, με τη βοήθεια συγγενικού προσώπου...


Οι αρχές προσπαθούν να ενώσουν το παζλ των στοιχείων που έχουν στα χέρια τους προκειμένου να βρουν τα ίχνη του και παράλληλα καλούν συγγενικά του πρόσωπα να καταθέσουν.

Οι μέχρι τώρα έρευνες της αντιτρομοκρατικής δείχνουν πως ο Ξηρός κρύβεται στην Αθήνα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στο άτομο που τον βοήθησε να ταξιδέψει από την Χαλκιδική στην πρωτεύουσα το μεσημέρι της προηγούμενης Κυριακής είπε πως θα επέστρεφε στον Κορυδαλλό, αφού πρώτα επισκεπτόταν κάποιους φίλους. Η ΕΛΑΣ θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος δεν γνώριζε το σχέδιο απόδρασης του 56χρονου.

Σκοπός της αστυνομίας είναι να δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τον Ξηρό και ήδη έχουν αρχίσει να καλούν συγγενικά του πρόσωπα, καθώς δεν αποκλείεται κάποια από αυτά να έχουν σημαντικές πληροφορίες για την εξαφάνισή του.

Την πόρτα της ΓΑΔΑ πέρασε μετά από πολλά χρόνια και η Ρομέρο Κορτέζ, σύντροφος του Σάββα Ξηρού, η οποία δήλωσε ότι έχει αρκετό καιρό να μιλήσει με τον Χριστόδουλο.

Η Ρομέρο κατά την έξοδό της από τα γραφεία της ΓΑΔΑ δήλωσε ότι την κάλεσαν για να δουν αν ξέρει κάτι για τον Χριστόδουλο και υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό, «Δεν γνωρίζω που είναι αλλά και να ήξερα δεν θα σας έλεγα».

Στην αντιτρομοκρατική κατέθεσε και μία πρώην σύντροφος του καταζητούμενου, μία νεαρή από την Ικαρία, την οποία γνώρισε το περασμένο καλοκαίρι όταν ο γνωστός δραπέτης είναι πάρει πάλι 9 ημέρες άδεια προκειμένου να βρεθεί σε μεγάλο πανηγύρι στο νησί.

Αναφέρεται ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός την ερωτεύτηκε και πέρασε όλες τις ημέρες της άδειας του κάνοντας παρέα μαζί της. Όμως η 27χρονη από την Ικαρία υποστήριξε ότι έχουν διακόψει κάθε σχέση εδώ και τρεις μήνες.

Στην ΓΑΔΑ κατέθεσε και η αδερφή του Ξηρού, η οποία είχε και την ευθύνη να τον παραλάβει και να τον επιστρέψει στις φυλακές του Κορυδαλλού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συγγενικά πρόσωπα του τρομοκράτη της 17Ν κατέθεσαν και στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Οι αρχές θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό να υποθάλπουν τον Χριστόδουλο Ξηρό άτομα που έχουν σχέση με τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Την ίδια στιγμή τα μέτρα ασφαλείας στο νοσοκομείο της Λάρισας, όπου νοσηλεύεται ο Σάββας Ξηρός, είναι δρακόντεια.

Εξάλλου, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, τέθηκαν προσωρινά σε διαθεσιμότητα δέκα σωφρονιστικοί υπάλληλοι, μετά την αποκάλυψη ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πήγε στην πτέρυγα όπου κρατούνται οι κατηγορούμενοι για τους Πυρήνες της Φωτιάς και έκαναν μαζί ρεβεγιόν.

Επίσης λέγεται, ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός μετά την μεταφορά του στην Ε΄ πτέρυγα των ανδρικών φυλακών, έκανε «στενή παρέα» με γνωστό ποινικό που δεν έχει κρύψει την «συμπάθειά» του στον αντιεξουστιαστικό χώρο ή τουλάχιστον σε όσους επιζητούν την ελευθερία, ο οποίος μεταφέρθηκε σε άλλες φυλακές.

Αίσθηση έχουν προκαλέσει και οι δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Αντώνη Αραβαντινού, ο οποίος τόνισε ότι ενδέχεται οι υπάλληλοι των φυλακών να μην είχαν άλλη επιλογή.




Ποιος είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός;

Από τα βασικά στελέχη της 17Ν, γνωστός ως «Μανώλης», ήταν ο πρώτος που συνελήφθη για συμμετοχή στην οργάνωση. Κατηγορήθηκε για 33 ενέργειες που διέπραξε ως μέλος της 17Ν και καταδικάστηκε σε έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, καθώς συμμετείχε σε έξι δολοφονίες, πέντε απόπειρες δολοφονίας, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στην οργάνωση.

Συγκεκριμένα συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας του λοχία Ρ. Τσαντ (3/4/84), στη δολοφονία του εκδότη Ν. Μομφεράτου και του οδηγού του Π. Ρουσέτη (21/2/85), στην έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου εναντίον λεωφορείου των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα το θάνατο του αστυφύλακα Ι.Γεωργακόπουλου (26/11/85), στη δολοφονία του βιομηχάνου Δ. Αγγελόπουλου (8/4/86), στη δολοφονία του στρατιωτικού ακολούθου Ουίλιαμ Νορντίν (28/6/88) και στη δολοφονία του λοχία Στιούαρτ Ρόναλντ (10/3/91).

Επίσης συμμετείχε στις απόπειρες κατά των Γ. Πέτσου (8/5/89), Β. Βαρδινογιάννη (20/11/90) και Ι. Παλαιοκρασσά.

Στις καταθέσεις του περιέγραψε με λεπτομέρειες τον τρόπο δράσης της 17Ν, αναφέρθηκε σε μέλη της οργάνωσης που γνώριζε και παραδέχθηκε ότι έλαβε μέρος σε σειρά επιθέσεων.


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!